top of page

Skivesopper

Skivesopper kjennetegnes ved at de har skarpe skiver eller lameller under hatten, som stråler ut fra stilken og utover mot hattens kant.

Du kan se for deg skivene som eggen på sidene i en oppslått bok.

Skivene kan være tette og tynne, eller litt tykkere og stå lengre fra hverandre. De kan sitte helt fast i hatten, eller de kan være løse og lette å plukke av. Vi ser også på skivefestet, det vil si hvordan skivene er festet mot stilken. Hos noen sopper går ikke skivene helt inn til stilken, men det dannes et mellomrom mellom der skivene slutter og stilken begynner. Da sier vi at soppen har frie skiver. Hos andre sopper igjen kan skivene gå et stykke ned på stilken. Da sier vi at skivene er nedløpende.

 

Mange sopparter bestemmes på bakgrunn av skivenes fasong og egenskaper. Fargen på sporepulveret er også viktig når man skal bestemme en skivesopp. Du kan ta en sporepulverprøve ved å legge sopphatten med skivene ned på et hvitt ark og sette et glass over. Etter noen timer - helst natten over - kan du se avtrykk av sporepulveret på papiret.

 

Merk at de aller farligste giftsoppene har skiver under hatten. Det er derfor svært viktig at du studerer alle detaljer nøye.

En god nybegynnerregel er å holde seg unna brune sopper med brune skiver og hvite sopper med hvite skiver.

Denne siden er under arbeid og fortsatt noe mangelfull.

bottom of page