top of page

Melsopp

Clitopilus prunulus

Melsopp er en sopp det kan ta litt tid å lære seg, siden den kan forveksles med flere små til mellomstore hvite sopper, noen av dem giftige. Men tar du deg jobben med å lære deg å skille denne fra andre, kan du få mange gleder for ganen - smørstekt melsopp er blant våre favoritter!

Melsopp har matt, gråhvit overflate og nedløpende hvite til rosa skiver. Skivene løsner lett. Du kan på en måte skyve skivene til side med fingeren så de løsner fra hatten. Et engelsk kallenavn er "miller mushroom", trolig siden soppen lukter tydelig av mel eller pannekakerøre. Kjøttet har litt myk konsistens.

Melsopp liker seg best i samme terreng som steinsoppen. I Italia kalles den "The Porcini Spy" eller steinsoppspionen, for der du finner melsopp finner du som regel steinsopp også.

Forvekslingsart

Melsopp kan blant annet forveksles med rødsporer, hvit knippesopp og med små, hvite traktsopper. Flere av disse er giftige, så her gjelder det å være sikker. 


Lumsk traktsopp og løvtraktsopp ligner på melsopp, men de har hvitt sporepulver og lukter ikke mel. 


Merk: Hvis skivene ikke løsner lett når du skyver på dem med fingeren er det ikke melsopp!

Kjennetegn
melsopp

Group 15.png

Hatt

Gråhvit og matt, hvelvet til flat

Group 20.png

Soppkjøtt

Kjøttfull, men ikke kraftig

Group 21.png

Sesong

Sommer og høst

Group 16.png

Underside

Nedløpende skiver, først gråhvite, senere rosa. Skivene er lett å løsne fra hattekjøttet

Group 19.png

Lukt

Lukt av vått mel eller pannekakerøre

Group 22.png

Matverdi

Spiselig og god

Group 17.png

Stilk

Hvit. ofte litt bøyd

Group 18.png

Voksested

Vokser i grupper i løv-og barskog og åpen mark

Group 23.png

Forveksling

Melsopp kan forveksles med små og mellomstore hvite traktsopper

bottom of page