top of page

Våråkersopp

Agrocybe praecox

Våråkersoppen er en av soppene som kommer tidlig i sesongen, ofte allerede i slutten av mai. Soppen er hygrofan, det vil si at den skifter farge ettersom det er fuktig eller tørt i været. I fuktig vær er den lys gulbrun, ofte noe mørkere mot midten, mens i tørt vær er den lys grågul til hvitaktig. Den er ofte litt oppsprukket i hatten, og har tette bleke gråbeige skiver med brunt sporepulver. Den slanke stilken har en hudaktig hengende ring som lett faller av, og av og til kan ringen henge igjen som en blondekant i hattekanten.

Våråkersopp vokser enkeltvis eller flere sammen i små grupper på gress og strø. Soppen er spiselig, og selv om den ikke går for å være blant våre beste gourmetsopper smaker den helt ok stekt i godt smør med et dryss salt og pepper!

Forvekslingsart

Våråkersopp kan forveksles med sjampinjong og andre åkersopper. Sjampinjongen er som regel større og kraftigere, og har tette skiver som går fra lys rosa til mørkebrune. Skivene er frie fra stilken, det vil si at det er et mellomrom mellom der skivene slutter og der stilken begynner. I tillegg har den gjerne en kraftigere ring. Sjampinjonger gulner eller rødner når man skraper på dem. Det finnes flere arter innen slekten åkersopper, og flere av dem kan ligne. Ingen er giftige.

Kjennetegn
våråkersopp

Group 15.png

Hatt

Hvelvet til flat, lys gulbrun til hvitaktig, hygrofan

Group 20.png

Soppkjøtt

Fast men spinkel

Group 21.png

Sesong

Mai- juni

Group 16.png

Underside

Group 19.png

Lukt

Lukter svakt av mel og jord

Group 22.png

Matverdi

Spiselig

Group 17.png

Stilk

Blek, med langsgående lysebrune striper. Hudaktig ring

Group 18.png

Voksested

Vokser på gress og strø

Group 23.png

Forveksling

Kan forveksles med sjampinjong og andre åkersopper

bottom of page