
Kremler
Russula
Kremler er ikke en sopp for nybegynnere, men har man først lært dem, så har man fått en trofast venn og kan fylle soppkurven flere ganger gjennom hele sesongen. I Norge er det rundt 130 forskjellige kremler, og de finnes i nesten alle regnbuens farger. Røde, fiolette, grønne, brune, gule eller til og med sorte. Fargestoffet på hattehuden er vannløselig, så om det har regnet mye kan kremlene bli blasse og flekkete.
Kremlene har sprøtt kjøtt som er lett å brekke og smuldre, nesten som ost, og de har ikke melkesaft. De har tørre, hvite til kremgule skiver, som løsner lett og minner om mandelflak. Om du tar tak i hattehuden kan du løsne den og dra den av inn mot midten av hatten. NB! Hattehuden kan løsnes hos mange andre sopper også, for eksempel fluesoppene.
Alle milde kremler er spiselige. Om du er 100 % sikker på at det er en kremle du har funnet, kan du smake på kremlen ute i skogen. Ta en liten bit av hatten, tygg og spytt ut. Noen kremler har brennende skarp smak, og brukes ikke til mat. Er smaken mild, er den spiselig og god. At du kan smake på soppen er en regel som BARE gjelder for kremler og ikke for andre sopper.
Forvekslingsart
Kan forveksles med fluesopper som har mistet ring og hudlapper.



Kjennetegn
kremler


Hatt
Middels store til store i mange ulike farger. Sterke farger på hatten. Hattehud kan ofte dras av

Soppkjøtt
Fast, sprøtt. Kan brekkes og smuldres

Sesong
Fra sommer til senhøst

Underside
Hvite/gulhvite/lysegule skiver

Lukt
Ulike arter varierer i lukt og smak. Skarpe kremler er ikke matsopp

Matverdi
Mange er gode matsopper. Ingen alvorlig giftige, men skarpe kremler kan gi magebesvær. Styr unna harde og tunge kremler

Stilk
Kompakt, hvit, noen med røde fargenyanser

Voksested
I symbiose med ulike trær - i hele landet

Forveksling
Fluesopper som har mistet ring og hudlapper



