top of page

Kremler

Russula

Kremler er ikke en sopp for nybegynnere, men har man først lært dem, så har man fått en trofast venn og kan fylle soppkurven flere ganger gjennom hele sesongen. I Norge er det rundt 130 forskjellige kremler, og de finnes i nesten alle regnbuens farger. Røde, fiolette, grønne, brune, gule eller til og med sorte. Fargestoffet på hattehuden er vannløselig, så om det har regnet mye kan kremlene bli blasse og flekkete.

Kremlene har sprøtt kjøtt som er lett å brekke og smuldre, nesten som ost, og de har ikke melkesaft. De har tørre, hvite til kremgule skiver, som løsner lett og minner om mandelflak. Om du tar tak i hattehuden kan du løsne den og dra den av inn mot midten av hatten. NB! Hattehuden kan løsnes hos mange andre sopper også, for eksempel fluesoppene.

Alle milde kremler er spiselige. Om du er 100 % sikker på at det er en kremle du har funnet, kan du smake på kremlen ute i skogen. Ta en liten bit av hatten, tygg og spytt ut. Noen kremler har brennende skarp smak, og brukes ikke til mat. Er smaken mild, er den spiselig og god. At du kan smake på soppen er en regel som BARE gjelder for kremler og ikke for andre sopper.

Forvekslingsart

Kan forveksles med fluesopper som har mistet ring og hudlapper.

Kjennetegn
kremler

Group 15.png

Hatt

Middels store til store i mange ulike farger. Sterke farger på hatten. Hattehud kan ofte dras av

Group 20.png

Soppkjøtt

Fast, sprøtt. Kan brekkes og smuldres

Group 21.png

Sesong

Fra sommer til senhøst

Group 16.png

Underside

Hvite/gulhvite/lysegule skiver

Group 19.png

Lukt

Ulike arter varierer i lukt og smak. Skarpe kremler er ikke matsopp

Group 22.png

Matverdi

Mange er gode matsopper. Ingen alvorlig giftige, men skarpe kremler kan gi magebesvær. Styr unna harde og tunge kremler

Group 17.png

Stilk

Kompakt, hvit, noen med røde fargenyanser

Group 18.png

Voksested

I symbiose med ulike trær - i hele landet

Group 23.png

Forveksling

Fluesopper som har mistet ring og hudlapper

bottom of page