top of page

Lakssopp

Laccaria laccata

Lakssopp blir kalt "the deceiver mushroom" på engelsk - rett og slett fordi den kan bedra oss med sin variasjon i fargenyanser. Fargene varierer fra lys blekrosa til nesten gammelrosa og brunrosa. Spesielt blir soppen lys i perioder med tørke og hos eldre eksemplarer.

Lakssopper er relativt små og tynne sopper som kjennes best på sine lakserosa skiver som er fjernstilte. Skivefestet kan variere noe - og skivene er som regel avrundete men kan på noen av de store lakssoppene se ut som de er tett tilvokste. Størrelsen på hatten varierer fra ca 1 til 5 cm i diameter, og stilken er tynn, litt seig og kan minne om brusk. Den vokser i løv- og barskog og på åpne sletter i store deler av landet.

Lakssopper er spiselige, men det blir sjelden mye mat fordi de er så spinkle. Siden lakssopper varierer både i størrelse og farge, er det ikke en nybegynnersopp. Når du har blitt mer trygg på sopp, vil du kjenne igjen laskssopper på fargene på skivene i kombinasjon med litt tykke, fjernstilte skiver og bruskete stilk. Dette er de sikreste kjennetegnene på lakssopper.

Som bildene her viser, kan to lakssopp, funnet på nøyaktig samme sted, være svært variable i fargen. Den arten som heter "tofargelakssopp" er relativt stor og kjennetegnet ved et påfallende blårosa belegg nederst på stilken.

Forvekslingsart

På grunn av sin bedragerske fremtoning med stor fargevariasjon, kan lakssoppen forveksles med flere andre relativt små og tynnkjøttede sopper med lyse eller lyse brune skiver. Nelliksopp er én av flere forvekslingsarter.

Kjennetegn
lakssopp

Group 15.png

Hatt

Hvelvet til flat, lakserosa

Group 20.png

Soppkjøtt

Tynnkjøttet

Group 21.png

Sesong

Sommer og høst

Group 16.png

Underside

Fjernstilte lakserosa skiver

Group 19.png

Lukt

Mild lukt

Group 22.png

Matverdi

Spiselig

Group 17.png

Stilk

Tynn, seig og bruskaktig stilk i samme farge som hatten

Group 18.png

Voksested

Løv-og barskog og åpen mark

Group 23.png

Forveksling

På grunn av stor variasjon i farge, kan lakssoppen forveksles med andre spinkle og tynnkjøttede sopper

bottom of page