top of page

Nelliksopp

Marasmius oreades

Nelliksopp er kjent som "fairy ring champignon" men den tilhører ikke sjampinjongfamilien. Du har kanskje lagt merke til at det av og til dannes tette, mørkegrønne sirkler eller halvsirkler i gressplenen? Disse ringene kalles hekseringer, og i gammel overtro trodde man at slike ringer i gresset var spor etter at alvene eller heksene hadde danset i ring om natten. Sannheten er at ringen er ytterkanten av soppens mycel, eller rotsystem om du vil, som vokser nede i jorda og utvider seg for hvert år. I ytterkanten av mycelet - i omrisset av sirkelen - vokser soppen på rekke og rad.

Sesongen for nelliksoppen er lang. Avhengig av nedbør og varme kan den komme allerede i mai, og man kan finne den helt frem til frosten kommer. Denne soppen tåler godt perioder med tørke uten å bli ødelagt. Soppen tørker inn, men så snart det regner litt sveller den opp og blir frisk og fin igjen.

Soppen er spiselig og veldig god, men det finnes mange forvekslingsarter, så dette er ingen nybegynnersopp. Stilken er seig og uspiselig, så vi bruker bare hattene. Nelliksopp egner seg godt til steking, og gir en nøtteaktig, mild smak. Den kan også fint tørkes.

Forvekslingsart

Det finnes mange små brune sopper som vokser i heksering på plen. Den giftige lumsk traktsopp vokser også på tilsvarende gressmark, men kjennes på de nedløpende skivene.

Kjennetegn
nelliksopp

Group 15.png

Hatt

Hvelvet, lys gulbrun til lærbrun, ofte med lav pukkel på hatten og bølget/riflet hattkant

Group 20.png

Soppkjøtt

Spinkel, lyst soppkjøtt

Group 21.png

Sesong

Lang sesong, sommer til høst

Group 16.png

Underside

Group 19.png

Lukt

Krydderaktig, minner om bittermandel eller nellikspiker

Group 22.png

Matverdi

Spiselig

Group 17.png

Stilk

Lysebrun, tynn og seig, hvitaktig pudret

Group 18.png

Voksested

Vokser på gressplen hvor den danner hekseringer

Group 23.png

Forveksling

Kan forveksles med andre små brune sopper. Den giftige lumsk traktsopp vokser på tilsvarende gressmark, men kjennes på de nedløpende skivene

bottom of page