Når og hvor?
Når ?
Selv om det først og fremst er august, september og oktober som er høysesong for matsopp, kan du faktisk finne sopp hele året! Selv plukker vi sopp fra tidlig på våren og frem til snøen kommer.
I vinterhalvåret når snøen ligger som et teppe over landskapet må vi se opp i trærne for å finne sopp. Det er hovedsaklig kjuker og barksopp vi finner på denne årstiden, men selv i januar kan du finne matsopp - både vintersopp og judasøre er sopp som vokser på trestammer og tåler frost.
Allerede i mars, så snart snøen begynner å smelte, kan du finne vårens første matsopper, som skarlagen vårbeger og grankonglehatt. Så kommer morklene, og i mai kommer vårfagerhatten. Vårsopper er for viderkommende. De trygge matsoppene finner du fra juni og frem til frosten kommer.
I juni finner vi de første kantarellene, og utover sommeren dukker de første kremlene opp. I august kommer steinsoppen og i september - eller sopptember som vi liker å kalle den - eksploderer skogen i en ufattelig rikdom av deilige matsopper. Etter vår mening den aller beste måneden i året!
Fremover mot frosten kommer blir utvalget gradvis magrere. Mye sopp tåler ikke frost og bukker under etter første frostnatt. Frostvokssoppen er en god matsopp som kommer på denne tiden. Piggsopp og traktkantarell kommer sent i sesongen og kan plukkes frem til snøen kommer. Ett år plukket vi stivfrosne traktkantareller på nyttårsaften, og kunne servere fersk nyplukket sopp til nyttårsmiddagen!
Hvor?
Du bør merke deg hvor man enklest finner sopp. Det viktigste er å huske at sopp krever fuktighet, du bør derfor peile deg ut et område som ikke er for tørt; en nord-, øst-, eller nord-østvendt helling gir ofte funn.
Skal du finne sopp bør du gå litt utenfor stien, og innover i skogen. Men vi har funnet kantarell og piggsopp rett ved siden av stien også, så du behøver ikke nødvendigvis å gå så veldig langt inn i skogen for å finne sopp.
Mange sopp vokser i symbiose med trær. Du kan finne mye god matsopp i gammel gran- eller furuskog, men også i løvskog. De fleste soppbøker beskriver hvilke trær soppen liker seg sammen med. Skogen bør ikke være for tett, og det bør ikke være for mye lyng eller kratt. Finner du en vakker mosebunn, finner du nesten alltid sopp!
Et hovedprinsipp er at det sjelden er lurt å plukke sopp i regnvær fordi den fort blir klissete, sammenklemt og fortere bedervet når den er våt. Vi planlegger ikke tur i regnvær, men å ta med seg det snadderet man passerer, innrømmer vi at vi gladelig gjør selv om det pøsregner!