top of page

Steinsopp

Boletus Edulis

Åh, for en lykke å finne en stor og ren steinsopp uten mark! Steinsoppen er en favoritt blant mange, og regnes som en av våre aller beste matsopper - selveste skogens konge - eller Karl Johan svamp, som den heter på svensk og dansk. Den er vakker og majestetisk og ser akkurat ut som den typen sopp du finner i Elsa Beskows eventyrbøker.

Hatten er dypbrun og fløyelsaktig og ser ut som en nystekt hvetebolle. Hattekanten er som oftest litt lysere enn selve hatten. Stilken er tykk, fast, glatt og klubbeformet med et finmasket hvitt årenett på den øvre delen av stilken. Vi sier steinsoppen ser ut som en nystekt hvetebolle med hvite nettingstrømper øverst på stilken. Steinsoppen trives godt når det har vært en lang tørkeperiode på sommeren og kan da etter godt med regn, poppe opp i hopetall. Det kan være nyttig å vite at melsoppen på engelsk kalles "the porcini spy" - den varsler steinsoppens ankomst. Finner du melsopp, bør du derfor oppsøke samme sted etter en ukes tid.

Det finnes flere typer steinsopp, blant annet rødbrun steinsopp som trives i furuskog, og bleklodden steinsopp som trives best i løvskog. Alle er spiselige og gode.

Steinsopp kan angripes av rørsoppsnylter. Angrepet sopp får gule flekker og mykt kjøtt, og blir etterhvert deformert og lukter vondt. Man kan bli matforgiftet av å spise syk sopp.

Forvekslingsarter

Siden steinsopp kan forveksles med flere rørsopper, er det godt å vite at det ikke finnes giftige rørsopper i Norge. Vi har imidlertid noen som behøver ekstra lang varmebehandling og noen som smaker vondt.


Mange forveksler steinsopp og skrubb. Mens steinsoppen har lyst årenett på stilken har skrubben mørkt "tredagersskjegg". Skrubb er spiselig etter 15-20 minutter varmebehandling.


Gallerørsopp ligner steinsopp i fasong, men ikke i farger. Det svampaktige rørlaget på gallerørsoppen er rosa og oppsvulmet, og får brunrosa flekker ved trykk. På stilken har den svart, grovt årenett. Stikk tunga borti stilken eller rørlaget under hatten så vet du med en gang om det er steinsopp eller gallerørsopp! Gallerørsoppen smaker beskt, mens steinsoppen smaker mildt. Gallerørsoppen er ikke giftig, men kan ødelegge et helt måltid med sin beske smak.

Kjennetegn
steinsopp

Group 15.png

Hatt

Halvkuleformet til hvelvet, lys- til mørkebrun, lys hattekant

Group 20.png

Soppkjøtt

Fast som ung, senere litt mykere

Group 21.png

Sesong

Fra juli - september

Group 16.png

Underside

Rørlag som løsner lett, først gulhvitt, senere grønnlig

Group 19.png

Lukt

Behagelig lukt

Group 22.png

Matverdi

Spiselig og god matsopp, spesielt god som tørket

Group 17.png

Stilk

Tykk nederst, smalner oppover, lys brun med hvitt årenett øverst

Group 18.png

Voksested

Løv og barskog, helst der det er litt tørt

Group 23.png

Forveksling

Skrubb, gallerørsopp og andre rørsopper

bottom of page