
Skrubb
Leccinum
Skrubbene kommer gjerne tidlig på sommeren, og holder til sen høst! Det finnes 13 ulike arter skrubb i Norge, og fargen varierer mellom rød, svart, brun, rosa og hvit. Noen av skrubbene blåner i kjøttet ved overskjæring.
Skrubben er en vanlig sopp som vokser i hele landet. Det er en rørsopp som har et tykt svampaktig rørlag på undersiden av hatten.
Skrubb kan ligne på steinsopp i fasong, men til motsetning fra steinsoppen har den skrubbete stilk, som kan se ut som tredagersskjegg. Noen skrubber har hvit stilk.
Noen skrubber er giftige som rå, men blir gode matsopper når de blir grundig stekt eller kokt. Rødskrubb er et eksempel på dette. Som rå eller utilstrekkelig varmebehandlet er denne giftig og kan gi magebesvær, men skikkelig varmebehandlet (minst 15 minutter) er den spiselig, og en god matsopp.
Forvekslingsarter
Skrubb er lett å kjenne igjen på "tredagersskjegget" på stilken. Den forveksles oftest med steinsopp, som aldri har skrubb på stilken.
Den kan også forveksles med gallerørsopp, som ikke har skrubb på stilken, men et mørkt, grovt årenett. Det svampaktige rørlaget på gallerørsoppen er rosa, og får brunrosa flekker ved trykk. Stikk tunga borti stilken eller rørlaget under hatten så vet du med en gang om det er skrubb eller gallerørsopp!
Gallerørsoppen smaker beskt, mens skrubben smaker mildt. Gallerørsoppen er ikke giftig, men kan ødelegge et helt måltid med sin beske smak.



Kjennetegn
skrubb


Hatt
Kuleformet til hvelvet, rødbrune, brune, svarte, hvite

Soppkjøtt
Fast hos de fleste, mykere med alder

Sesong
Fra sommer til sen høst

Underside
Rørlag

Lukt
Mild lukt

Matverdi
Spiselig - de fleste arter må varmebehandles 15-20 minutter

Stilk
Litt tykk, høy, med skrubb/skjeggstubber

Voksested
Over hele Norge, ulik skog

Forveksling
Gallerørsopp og andre rørsopper



