
Gallerørsopp
Tylopilus felleus
Mange noviser har gått skikkelig i fella når de trodde de hadde funnet sin første, ettertraktede steinsopp, men i stedet har plukket den bitre forvekslingen, gallerørsoppen. Selv om den ikke giftig, har den en besk og bitter smak som ødelegger maten fullstendig.
Siden likheten med gourmetsoppen steinsopp er så stor, er det lurt å bli trygg på denne først som sist. Gallerørsoppen vokser ofte på samme sted som steinsoppen, og selv om fargene er ulike, kan de være påfallende like i fasong. Det svampaktige, rosa rørlaget på gallerørsoppen får brunrosa flekker ved trykk. Årenettet øverst på stilken er mørkt. Stikker du tunga borti stilken eller rørlaget under hatten så vet du med en gang om det er steinsopp eller gallerørsopp. Den vonde smaken merkes umiddelbart, og sitter lenge igjen på tunga! Erfaring kan tyde på at enkelte ikke kjenner den bitre smaken - men lærer du de ytre kjennetegnene, tar du ikke feil!
Forvekslingsarter
Gallerørsopp ligner steinsopp i fasong, men ikke i farger. Mens steinsoppen har brun hatt og lyst årenett øverst på stilken er gallerørsoppen mer olivengrå i fargen, med mørkt grovmasket årenett på stilken. På undersiden av hatten har steinsoppen lysegult til gulgrønt rørlag som ikke forandrer farge ved trykk. Gallerørsoppen har rosa og oppsvulmet rørlag som får brunrosa flekker ved trykk. Begge soppene kan variere mye i størrelse, men steinsoppen blir ofte større enn gallerørsoppen. Stikk tunga borti stilken eller rørlaget under hatten så vet du med en gang om det er steinsopp eller gallerørsopp!



Kjennetegn
gallerrørsopp


Hatt
Olivengrå, matt, tørr

Soppkjøtt

Sesong
Vår - høst

Underside
Oppsvulmet rosa rørlag som får brunrosa flekker ved trykk

Lukt

Matverdi
Ikke matsopp, smaker bittert

Stilk
Lys brun med mørkt, grovt årenett

Voksested
Barskog

Forveksling
Gallerørsopp ligner steinsopp i fasong, men ikke i farger



