top of page
IMG_0341.HEIC

Steinsopp

~ Boletus Edulis ~

SKOGENS KONGE

Åh, for en lykke å finne en stor og ren steinsopp uten mark! Steinsoppen er en favoritt blant mange, og regnes som en av våre aller beste matsopper - selveste skogens konge - eller Karl Johan svamp, som den heter på svensk og dansk. Den er vakker og majestetisk og ser akkurat ut som den typen sopp du finner i Elsa Beskows eventyrbøker.

 

Hatten er dypbrun og fløyelsaktig og ser ut som en nystekt hvetebolle. Hattekanten er som oftest litt lysere enn selve hatten. Stilken er tykk, fast, glatt og klubbeformet med et finmasket hvitt årenett på den øvre delen av stilken. Vi sier steinsoppen ser ut som en nystekt hvetebolle med hvite nettingstrømper øverst på stilken.

Det finnes flere typer steinsopp, blant annet rødbrun steinsopp som trives i furuskog, og bleklodden steinsopp som trives best i løvskog. Alle er spiselige og gode.

Steinsopp kan angripes av rørsoppsnylter. Angrepet sopp får gule flekker og mykt kjøtt, og blir etterhvert deformert og lukter vondt. Man kan bli matforgiftet av å spise syk sopp.

Hatt:  Halvkuleformet til hvelvet, lys- til mørkebrun, lys hattekant
Underside:  Rørlag som løsner lett, først gulhvitt, senere grønnlig

Stilk:  Tykk, lys brun med hvitt årenett øverst
Soppkjøtt:  Fast som ung, senere litt mykere

Lukt:  Behagelig lukt

Voksested:  Løv og barskog, helst der det er litt tørt

Sesong:  Fra juli - september

Matverdi:  Spiselig og god matsopp, spesielt god som tørket

Forveksling:  Gallerørsopp og andre rørsopper. Se mer nedenfor

IMG_0347.HEIC
IMG_1577_edited.jpg
IMG_7782.jpg
7A120397-0EA9-4619-B112-94D9BFB215BB.jpg
IMG_3772.jpeg
IMG_0205.HEIC

Forvekslingsarter
 

Siden steinsopp kan forveksles med flere rørsopper, er det godt å vite at det ikke finnes giftige rørsopper i Norge. Vi har imidlertid noen som behøver ekstra lang varmebehandling og noen som smaker vondt.

 

Mange forveksler steinsopp og skrubb. Mens steinsoppen har lyst årenett på stilken har skrubben mørkt "tredagersskjegg". Skrubb er spiselig etter 15-20 minutter varmebehandling.

 

Gallerørsopp ligner steinsopp i fasong, men ikke i farger. Det svampaktige rørlaget på gallerørsoppen er rosa og oppsvulmet, og får brunrosa flekker ved trykk. På stilken har den svart, grovt årenett. Stikk tunga borti stilken eller rørlaget under hatten så vet du med en gang om det er steinsopp eller gallerørsopp! Gallerørsoppen smaker beskt, mens steinsoppen smaker mildt. Gallerørsoppen er ikke giftig, men kan ødelegge et helt måltid med sin beske smak.

IMG_7787.jpg
bottom of page