top of page

Smørsopp

Suillus luteus

Smørsoppen kan kanskje se litt udelikat ut med den sleipe hatten, og det er litt jobb å rense den, men om du tar bryet smaker den overraskende godt!

Hatten er gulbrun til kastanjebrun, med slimet eller klebrig hattehud. Rørlaget er smørgult og ofte beskyttet av en hudaktig hinne som løsner og blir til en ring på stilken når soppen blir større.

Både hatthud og ringsone bør flås av før du putter soppen i kurven, siden det ellers fester seg mye rusk og rask - og hattehuden bli nesten seig som strikk ved varmebehandling. Når soppen er ferdig renset har den en lys delikat gulfarge.

Smørsoppen egner seg utmerket til tørking, og bevarer den lyse delikate fargen etter tørking.

Forvekslingsarter

Lerkesopp ligner, men den har lys ring og vokser bare under lerk. Rørlaget får rosa flekker ved trykk.

 

Det finnes også en ringløs smørsopp. Alle er spiselige.

Kjennetegn
smørsopp

Group 15.png

Hatt

Brun, hvelvet, klebrig og slimete i vått vær. Hattehud kan flås av

Group 20.png

Soppkjøtt

Mykt, smørgult

Group 21.png

Sesong

Sensommer - høst

Group 16.png

Underside

Tynne, trange rør, smørgule

Group 19.png

Lukt

Mild lukt

Group 22.png

Matverdi

Spiselig og god

Group 17.png

Stilk

Gulhvit. En art med hvit ring, en uten

Group 18.png

Voksested

Vokser med furu, gjerne skogsbilveier

Group 23.png

Forveksling

Kan forveksles med lerkesopp som også er matsopp

bottom of page