
Smørsopp
Suillus luteus
Smørsoppen kan kanskje se litt udelikat ut med den sleipe hatten, og det er litt jobb å rense den, men om du tar bryet smaker den overraskende godt!
Hatten er gulbrun til kastanjebrun, med slimet eller klebrig hattehud. Rørlaget er smørgult og ofte beskyttet av en hudaktig hinne som løsner og blir til en ring på stilken når soppen blir større.
Både hatthud og ringsone bør flås av før du putter soppen i kurven, siden det ellers fester seg mye rusk og rask - og hattehuden bli nesten seig som strikk ved varmebehandling. Når soppen er ferdig renset har den en lys delikat gulfarge.
Smørsoppen egner seg utmerket til tørking, og bevarer den lyse delikate fargen etter tørking.
Forvekslingsarter
Lerkesopp ligner, men den har lys ring og vokser bare under lerk. Rørlaget får rosa flekker ved trykk.
Det finnes også en ringløs smørsopp. Alle er spiselige.



Kjennetegn
smørsopp


Hatt
Brun, hvelvet, klebrig og slimete i vått vær. Hattehud kan flås av

Soppkjøtt
Mykt, smørgult

Sesong
Sensommer - høst

Underside
Tynne, trange rør, smørgule

Lukt
Mild lukt

Matverdi
Spiselig og god

Stilk
Gulhvit. En art med hvit ring, en uten

Voksested
Vokser med furu, gjerne skogsbilveier

Forveksling
Kan forveksles med lerkesopp som også er matsopp