top of page

Vegetarlasagne med sopp og aubergine

Oppdatert: 1. aug. 2022

En vegetarisk umamibombe med med store muligheter for variasjon. Denne må du prøve!



Flere av våre matglade venner har smakt denne lasagnen, og lovordene kommer hver gang:

"Ærlig - den beste lasagnen ever!" (jente, 20, vegetarianer)

Med vegetarianere i familien ønsket vi å utvikle vår egen oppskrift på lasagne - og det var ingen overraskelse verken for yngre eller eldre garde at den måtte spekkes med deilig skogssopp! Vi var litt lei den tradisjonelle lasagnen med tomatsaus og måtte finne på noe nytt. Kanskje aubergin kunne passe? Og hva med litt spinat? Vi valgte å la soppen være fremtredende her og med skogssopp både i selve fyllet, men også i sausen, er dette en umamibombe for ganen. Soltrøkede tomater gir litt syre og ytterligere umamismak - her er det bare å glede seg!


Server lasagnen med en enkel salat og litt godt brød. Lompesnacks passer også utmerket!


ingredienser


Til sausen:

4 ss. smør

4 ss. hvetemel

Melk (gjerne H-melk) - ca 8 dl.

Tørket skogssopp -1 neve

Soltørkede tomater - 3 store spiseskjeer, finhakket

Parmesanost -1 pose tørket eller 100 gram finrevet



Fyll:

Smør/olje til steking

2 løk

2 middels store auberginer

Spinat, opptint - 1 pose

Skogssopp, opptinet - ca 1 liter

1/2 glass ajvar (eller 1 boks knuste tomater)

2 ss soppsoya (eventuelt vanlig soyasaus, eller bruk østerssaus - det gir også god smak)

1 kinesisk hvitløk

1 liten chili

salt og pepper

Lasagneplater



fremgangsmåte

  1. Det første du gjør er å skjære auberginen på langs i ca 1,5 cm tykke skiver som legges på bakapapir. Strø over et tynt lag med salt - det trekker litt av vannet ut av auberginen og du får en bedre konsistens. La dem ligge i ca 20 minutter. I ventetiden forbereder du resten.

  2. Skru ovnen på varmluft, 180 grader.


SAUSEN

  1. Smelt smøret forsiktig på middels varme i en gryte (skal ikke bli brunt). Tilsett melet og rør til alt tykner. Spe med melk under stadig omrøring.

  2. Knus tørket traktkantarell, enten i morter, eller gni det i håndflatene til små biter og bland i sausen. La sausen stå på svak varme 10 min. Rør ofte. Ha oppi halvparten av parmesanosten og de soltørkede tomatene. Smak til med salt og pepper og sett sausen til side.




FYLLET

  1. Legg den tinte spinaten i en bolle og bland inn soppsoya (eller soyasaus/østerssaus), presset hvitløk og chili.

  2. Stek løken lett i smør/olje til den er gylden.

  3. Legg soppen i en stekepanne - la alt vann fordampe før du steker den i smør eller olje. Salte og pepre etter smak.

  4. Nå er det tid for å tørke av auberginen med tørkepapir og steke skivene gyldne i olje eller smør.

  5. Nå kan du dandere lasagnen i en ildfast form. (Fordel ingrediensene slik at fyllet skal holde til 2 lag, og sausen til 2,5 lag). Legg et tynt lag med ajvar (eller tomatsaus) i bunnen - deretter et lag med aubergine, sopp og spinat. Dekk med lasagneplater og et lag med. saus, og dekk dette med lasagnelpater. Gjenta med et lag til med fyll, lasagneplater, og spar et tynt lag med saus til toppen.


Sett lasagnen i ovnen og stek i ca 30 minutter. Når det gjenstår 10 minutter, drysser du over restene av parmesanosten.


Lasagnen bør hvile i ca 10 minutter før den serveres.


Kreative tips: Du tregner ikke følge oppskriften slavisk for at dette blir godt. Hva med å bytte ut spinat med frisk brennesle, eller bruke squash om du ikke har auberginer. Har du ikke tørket sopp kan du putte noe grønt i sausen - for eksempel timian eller basilikum. Retten er også smakfull selv om du ikke skulle ha soltørkede tomater tilgjengelig.





Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page