top of page

Tørking av sopp

Oppdatert: 1. aug. 2022

Tørking er en av de eldste måtene å bevare mat på, og en god grunn til å tørke soppen er at den tar liten plass og veier lite. Tørket sopp kan holde seg i årevis og soppen bevarer smak og mye mineraler og næringsstoffer. Sopp kan lufttørkes, eller tørkes i et egnet apparat (sopptørker), eller i stekeovnen.


Når den nyplukkede soppen er renset, skjærer du den opp i tynne skiver, ca 2- 4 mm, og den er klar for tørking. Uansett hvilken tørkemetode du bruker, er det viktig at soppen ligger luftig, ikke sammenklistret.

Ved tørking i stekeovn, legger du soppen utover på et bakepapir på ei rist og setter dem inn i stekeovnen ved 40 – 50 grader C. Døra skal stå litt på gløtt for å slippe ut fuktigheten. Bruk en sleiv eller noe annet du har for å holde døra åpen. Pass på temperaturen - blir det for varmt, begynner soppen å koke og da er tørkeprosessen ødelagt.Mange ivrige sopplukkere kjøper etter hvert en enkel sopptørker (frukttørker). Dette er et elektrisk apparat bestående av en varmluftsvifte og flere tørkebrett. En sopptørker kan man få fra noen få hundrelapper, til dyrere og mer avanserte modeller. Blant de rimelige modellene finnes det også noen med termostat - vi anbefaler dette. Sett tørkeren på max 50 grader og tørk i vei. Har du først investert i en sopptørker kan den også brukes til å tørke og konservere andre ting, som for eksempel frukt og kjøtt.


Å legge soppen på avispapir på et baderomsgulv med varmekabler fungerer også utmerket. Man kan træ soppen på en snor og tørke den i luft, men det er mye jobb. Man kan også legge den på rist i romtemperatur - pass uansett på at den ligger løst i ett lag, ikke oppå hverandre. Dersom du tørker soppen for fort (for varmt), vil den få et svart preg og se ut som om den er svidd. Dersom du ikke har nok varme vil soppen bli seig, og i verste fall mugne eller smake råttent. Når soppen er knusktørr legger du den på rene, lufttette glass. De skal oppbevares på et mørkt, tørt og kjølig sted.


Når du skal ta igjen soppen for bruk, legger du den i varmt vann i 15-20 minutter før bruk. Den behandles så på samme måte som du ville ha gjort med frisk sopp. Tørket sopp kan også knuses i morter eller bare knuses lett mellom hendene og brukes direkte i matlagingen.

Steinsopp, sandsopp og traktkantarell er sopp som egner seg godt til tørking.


10 705 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page