top of page

Franskbrødsopp

Albatrellus confluens

Den kjøttfulle og gyldne franskbrødsoppen roper nærmest "kom og ta meg" der den lyser opp i skogsbunnen. Den har den lurt mange ivrige sopp-plukkere til å tro de har funnet fåresopp, ettersom de er veldig like. Mens fåresoppen er skittenhvit har franskbrødsopp en gylden, gulrød farge, akkurat som en nystekt baguette. Hatten er tørr og matt, og har en uregelmessig fasong. Det latinske navnet "confluens" betyr "flyter sammen", og viser til at soppene nesten alltid vokser sammenvokst i klynger. Under hatten har den et fint hvitt porelag som ikke får gule flekker. Stilken er kort og hvit med oransje flekker. Lukten er litt parfymert.

Franskbrødsopp er ikke giftig, men smaker bittert. Har du en soppbok som er noen år gammel, bør du merke deg at denne tidligere var kategorisert som "ikke matsopp", mens dette nylig har dette blitt endret til kategorien "spiselig". Det er de unge eksemplarene vi går etter, for større og eldre eksemplarer kan lett bli beske.

Forvekslingsarter

Franskbrødsopp er veldig lik fåresopp, som er en god matsopp. Fåresopp er skittenhvit, mens har franskbrødsopp har en gylden, gulrød farge, akkurat som en nystekt baguette. Fåresoppen blir sitrongul ved oppvarming, det blir ikke franskbrødsoppen. For å se forskjell kan man steke soppen, eller om du er i skogen kan du varme den med en fyrstikk eller lighter. Fåresoppen blir sitrongul når den blir varm, det blir ikke franskbrødsoppen. 

Kjennetegn
franskbrødsopp

Group 15.png

Hatt

Matt, gylden gulrød

Group 20.png

Soppkjøtt

Hvitt kjøtt som får rødbrune flekker ved skraping

Group 21.png

Sesong

Høst

Group 16.png

Underside

Hvitt til lys gult porelag

Group 19.png

Lukt

Group 22.png

Matverdi

Spiselig, men besk. Unge eksemplarer kan brukes

Group 17.png

Stilk

Kort og hvit, ofte med oransje flekker

Group 18.png

Voksested

Moserik granskog

Group 23.png

Forveksling

Kan forveksles med Fåresopp. Se nedenfor

bottom of page