
Franskbrødsopp
Albatrellus confluens
Den kjøttfulle og gyldne franskbrødsoppen roper nærmest "kom og ta meg" der den lyser opp i skogsbunnen. Den har den lurt mange ivrige sopp-plukkere til å tro de har funnet fåresopp, ettersom de er veldig like. Mens fåresoppen er skittenhvit har franskbrødsopp en gylden, gulrød farge, akkurat som en nystekt baguette. Hatten er tørr og matt, og har en uregelmessig fasong. Det latinske navnet "confluens" betyr "flyter sammen", og viser til at soppene nesten alltid vokser sammenvokst i klynger. Under hatten har den et fint hvitt porelag som ikke får gule flekker. Stilken er kort og hvit med oransje flekker. Lukten er litt parfymert.
Franskbrødsopp er ikke giftig, men smaker bittert. Har du en soppbok som er noen år gammel, bør du merke deg at denne tidligere var kategorisert som "ikke matsopp", mens dette nylig har dette blitt endret til kategorien "spiselig". Det er de unge eksemplarene vi går etter, for større og eldre eksemplarer kan lett bli beske.
Forvekslingsarter
Franskbrødsopp er veldig lik fåresopp, som er en god matsopp. Fåresopp er skittenhvit, mens har franskbrødsopp har en gylden, gulrød farge, akkurat som en nystekt baguette. Fåresoppen blir sitrongul ved oppvarming, det blir ikke franskbrødsoppen. For å se forskjell kan man steke soppen, eller om du er i skogen kan du varme den med en fyrstikk eller lighter. Fåresoppen blir sitrongul når den blir varm, det blir ikke franskbrødsoppen.



Kjennetegn
franskbrødsopp


Hatt
Matt, gylden gulrød

Soppkjøtt
Hvitt kjøtt som får rødbrune flekker ved skraping

Sesong
Høst

Underside
Hvitt til lys gult porelag

Lukt

Matverdi
Spiselig, men besk. Unge eksemplarer kan brukes

Stilk
Kort og hvit, ofte med oransje flekker

Voksested
Moserik granskog

Forveksling
Kan forveksles med Fåresopp. Se nedenfor