top of page
vintersopp%201_edited.jpg

Vintersopp

~ Flammulina velutipes ~

FLØYELSFOT

Visste du at man kan plukke sopp hele året?

 

Når snøen knitrer under skoene er det kanskje ikke først og fremst sopp man tenker på. Men om man går langs elver og bekkefar og observerer stubber og trær vil man finne liv! Og er man riktig heldig kan man finne vintersopp!

 

Vintersopp er en vakker liten sopp som vokser i tette knipper på gamle og døende løvtrær, fortrinnsvis selje. Som navnet antyder vokser den i vinterhalvåret, fra frosten kommer og helt frem til begynnelsen av mars. Soppen tåler frost, og fortsetter å vokse når været er mildt.

 

På latin heter vintersopp Flammulina Velutipes, som betyr «liten flamme med fløyelsfot». Hatten er gulbrun, glatt og litt sleip, med fløtegule delikate skiver. Stilken er karakteristisk filtet og minner om fløyel, den er først ganske lys når soppen er ung og blir mørkere brun etterhvert.

 

Vintersopp er mild og velsmakende og egner seg veldig godt til sylting. Stilken kan være litt seig, så vi bruker bare hattene.

Vintersopp vokser på en årstid da det ikke er så mye annet å finne, så det er relativt liten fare for forveksling med annen sopp. Sent på høsten er det imidlertid enn viss sjanse for at man kan forveksle den med flatklokkehatt, se mer nedenfor.

Hvis man er usikker på om man har funnet vintersopp kan man ta en sporeprøve. Da legger du hatten med skivene ned mot et stykke aluminiumsfolie og plasserer et glass over. Etter noen timer (helst natten over) vil du se avtrykk av sporepulveret på folien.

Hatt:  Gulbrun, glatt og litt sleip. Kan ha stripet hattekant.
Underside:  Fløtegule skiver

Sporepulver: Hvitt

Stilk:  Som ung lys fløyelsfiltet, som eldre mørk brun fløyelsfiltet
Soppkjøtt:  Tynt

Lukt:  Mild lukt

Voksested:  I tette knipper på stubber og stammer av løvtrær, særlig selje

Sesong:  Sen høst til vår

Matverdi:  Spiselig, vi bruker bare hattene

Forveksling:  Kan forveksles med giftig Flatklokkehatt. Se mer nedenfor.

vintersopp%202_edited.jpg
IMG_2436.HEIC
IMG_2450.HEIC
IMG_2711.HEIC
IMG_2463.HEIC
IMG_2455.HEIC
IMG_3029.jpeg

Forvekslingsarter

Vintersopp vokser på en årstid da det ikke er så mye annet å finne, så det er relativt liten fare for forveksling med annen sopp. Sent på høsten er det imidlertid enn viss sjanse for at man kan forveksle den med flatklokkehatt, som er meget giftig. Flatklokkehatt har aldri fløyelsfiltet stilk, og den har brunt sporepulver, i motsetning til vintersopp, som har hvitt sporepulver.

bottom of page