Våråkersopp
~ Agrocybe praecox ~
*
Våråkersoppen er en av soppene som kommer tidlig i sesongen, ofte allerede i slutten av mai. Soppen er hygrofan, det vil si at den skifter farge ettersom det er fuktig eller tørt i været. I fuktig vær er den lys gulbrun, ofte noe mørkere mot midten, mens i tørt vær er den lys grågul til hvitaktig. Den er ofte litt oppsprukket i hatten, og har tette bleke gråbeige skiver med brunt sporepulver. Den slanke stilken har en hudaktig hengende ring som lett faller av, og av og til kan ringen henge igjen som en blondekant i hattekanten.
Våråkersopp vokser enkeltvis eller flere sammen i små grupper på gress og strø. Soppen er spiselig, og selv om den ikke går for å være blant våre beste gourmetsopper smaker den helt ok stekt i godt smør med et dryss salt og pepper!
Hatt: Hvelvet til flat, lys gulbrun til hvitaktig, hygrofan.
Stilk: Blek, med langsgående lysebrune striper. Hudaktig ring.
Skiver: Tette, blek gråbrune
Soppkjøtt: Fast men spinkel
Sporepulver: Tobakksbrunt
Lukt: Lukter svakt av mel og jord
Voksested: Vokser på gress og strø
Sesong: Mai- juni
Matverdi: Spiselig
Forveksling: Kan forveksles med sjampinjong og andre åkersopper.
Forvekslingsarter
Våråkersopp kan forveksles med sjampinjong og andre åkersopper.
Sjampinjongen er som regel større og kraftigere, og har tette skiver som går fra lys rosa til mørkebrune. Skivene er frie fra stilken, det vil si at det er et mellomrom mellom der skivene slutter og der stilken begynner. I tillegg har den gjerne en kraftigere ring. Sjampinjonger gulner eller rødner når man skraper på dem.
Det finnes flere arter innen slekten åkersopper, og flere av dem kan ligne. Ingen er giftige.