top of page
IMG_0250.HEIC

Sjampinjonger


~ Agaricus ~

Sjampinjonger er store, kjøttfulle sopper som kommer tidlig på sommeren. De er i samme familie som sjampinjoner du  kjøper i butikken.

Det finnes minst 30 arter i Norge, og de kan være vanskelig å skille fra hverandre. Det finnes giftige sjampinjonger, så vi anbefaler at du har god kunnskap om sopp før du gir deg i kast med denne gruppen!

 

Hatten kan være glatt eller skjellet, og fargen varierer fra hvit eller halmgul til brunskjellet. Under hatten har den tette rosa skiver som etterhvert blir svartbrune. Stilken er hvit til gulhvit, med en hudaktig enkel eller dobbel ring som kan falle av. Noen sjampinjonger rødner i kjøttet ved overskjæring, mens andre gulner.
 

Giftsjampinjong lukter vondt og blir sitrongul når man skraper på den med neglen. Gulfargen forsvinner etterhvert og etterlater brune flekker. Hvis man deler stilken på giftsjampinjongen vil man se at den er gul nederst.

Sjampinjonger som lukter godt og friskt av anis er gode matsopper. 

Hatt:  Middels stor til stor. Nyanser fra hvite via gule og brune nyanser
Underside:  Tette skiver, frie fra stilken. Først lyserøde deretter purpurrøde til gråsvarte. Aldri hvite!
Sporepulver:  Purpursvart

Stilk:  Kraftig, enkel eller dobbelt ring
Soppkjøtt:   Kjøttfull. Noen gulner eller rødner ved brudd

Lukt:  Mange lukter godt av anis

Voksested:  På kompost og strø, i skog og eng - hele landet

Sesong:  Sommer - høst

Matverdi:  Mange gode matsopper. Giftsjampinjong lukter ubehagelig og er giftig. Den gulner ved skraping og fargen forsvinner etter en stund

Forveksling: Kan blant annet forveksles med hvit fluesopp som er meget giftig, se mer nedenfor

IMG_7081.HEIC
IMG_1611.jpeg
IMG_4998.HEIC
IMG_0250.HEIC
IMG_6991.HEIC
IMG_0493.HEIC

Forvekslingsarter

Forvekslingsfare med hvit fluesopp, som er dødelig giftig. Det er viktig å huske på at fluesopp alltid har hvitt sporepulver og hvite skiver, mens sjampinjong ALDRI har helt hvite skiver.

Det finnes også en hvit narresjampinjong (Leucoagaricus leucothites). Den har hvite til rosa skiver og rosa sporepulver. Den er ikke giftig, men bør unngås på grunn av forvekslingsfare med hvit fluesopp.

Spiselige sjampinjonger kan forveksles med giftsjampinjong. Giftsjampinjong lukter ubehagelig og er giftig. Den gulner ved skraping og fargen forsvinner etter en stund.

IMG_3768.jpeg
bottom of page