top of page
IMG_1114.HEIC

Utstyr

Du behøver selvfølgelig ikke masse fancy utstyr for å plukke sopp, men her er noen tips og anbefalinger:


Kurv eller nett

Man skal aldri plukke sopp i plastpose - da kan soppen fort bli dårlig og bedervet! Mange har nok en egen soppkurv som de er veldig glade i, men et gjenbruksnett i stoff fungerer også bra! Det finnes også ryggsekker med ventilering spesielt designet for plukking av bær og sopp, men disse er ganske kostbare. Hvis du ikke er trygg på soppen er det lurt å legge hver sopp separat i kurven. Det finnes soppkurver som er spesielt designet for dette, men ellers kan du f.eks bruke gamle jordbærkurver eller papirposer for å holde soppene fra hverandre. På den måten risikerer du ikke å måtte kaste alt fordi det har lurt seg med en farlig sopp.

 

Soppkniv
Du kan godt plukke soppen ved å vri den opp fra jorda, men du kan også kutte den over nederst ved stilken. Uansett er en liten skarp kniv et must, og det er lurt å grovrense soppen i skogen. Skjær bort jord, bøss, og stygge flekker eller mark - da er jobben mye mindre når du kommer hjem! Det finnes egne soppkniver med en liten kost på den ene enden. Å investere i en slik kan komme til nytte både ved grovrensing i skogen og når du kommer hjem og skal klargjøre soppen for panna. 

IMG_5878.JPG

Forstørrelsesglass

Vi har stor nytte av å ha med et lite forstørrelsesglass på tur så vi kan studere detaljene på soppen.


Gode tursko

Vi anbefaler å investere i et par gode, vanntette tursko, ettersom soppen ofte trives godt i litt fuktig miljø. Går støvlene godt over ankelen er du beskyttet fra å tråkke over, og da er du også bedre beskyttet hvis du skulle være så uheldig å komme for nær en hoggorm. 
 

Kart og kompass eller GPS

Med nesa ned i mosen på leting etter gull, er det lett å miste retningen, også på steder hvor du er litt kjent. Kart og kompass eller GPS er nyttig, men ikke nødvendig for å plukke sopp. Fordelen med en GPS er at du kan merke av gode funn så det er lett å finne tilbake til neste år!

Fløyte

Vi har opplevd nytten av å ha med en fløyte på tur, så man ikke kommer bort fra hverandre i skogen. En gammel fotballfløyte fungerer helt utmerket.

App

Vi anbefaler å laste ned appen digital soppkontroll som Norges sopp- og nyttevekstforbund har utviklet og administrerer. Der kan du få hjelp til digital godkjenning av matsopp på direkten av en soppsakkyndig.
 

Soppbok
Til slutt vil vi anbefale alle å kjøpe en god og oppdatert soppbok. Det er viktig at boka er av nyere dato, siden det stadig kommer ny kunnskap om sopp. Gamle bøker kan gi feil råd. F.eks. står sandmorkel som spiselig i eldre bøker, mens den nå er karakterisert som meget giftig.

sko2_edited.jpg
bottom of page