
Spissmorkel
~ Morchella deliciosa ~
EN HØYT SKATTET DELIKATESSE
Allerede i mai kan du finne en av verdens mest ettertraktede sopper, nemlig spissmorkelen! Dette er en fantastisk delikatesse som er høyt skattet av de beste kokkene i verden.
Du kan finne spissmorkel både i skogen og i byen. Den trives spesielt godt i barkebed, i hager og på plener, men du kan også finne den langs skogsbilveier. Steder i skogen der det brant året før er også et sted de trives. Når det er sagt, så må vi legge til at spissmorkel er en ganske sjelden sopp, så det er slett ikke alle som finner den!
Hatten er kjegleformet, blekbrun til mørkebrun, med et rutenett av langs- og tverrgående utstående ribber som er mørkere enn selve hatten. Hatten er sammenvokst med stilken, som er glatt og ofte litt kornete. Om du deler soppen i to vil du se at den er helt hul inni.
Spissmorkel smaker helt fantastisk som fersk, men egner seg også utmerket til tørking. Fløte hever smaken, den er nydelig i saus eller stuinger.
NB: Ingen morkler skal spises rå!
Hatt: Gråbrun til brun. Kjegleformet til rund, med ribber og tverrvegger som danner et labyrintmønster
Stilk: Hvit til gulhvit med fine gryn. Hul
Soppkjøtt: Soppen er hul inni. Kjøttet er tynt og sprøtt
Lukt: Mild lukt
Voksested: Sjelden i skog, oftere i hager og barkebed
Sesong: Mai- juni
Matverdi: Spiselig og særdeles ettertraktet matsopp
Forveksling: Kan forveksels med sandmorkel som er meget giftig. Se mer nedenfor







Forvekslingsarter
Spissmorkel kan forveksles med sandmorkel, som er meget giftig, men mens spissmorkelen er helt hul inni, er sandmorkelen inndelt i flere hulrom eller kammer, der stilken danner en midtstolpe.
Den kan også forveksles med rundmorkel, som er spiselig. Som spissmorkelen har også denne et hulrom når den deles.
