Sandmorkel
~ Gyromitra esculenta ~
HJERNESOPPEN
Sandmorkel kommer gjerne i rikt monn om våren. Du finner dem ofte langs skogsstier og på hogstfelt. Hatten er rødbrun til mørkebrun og har folder som minner om en hjerne. Innvendig har den hulrom som er delt i flere kammer, i motsetning til spiselige morkler som er hule hele veien igjennom. Stilken er kort og hvit. Det finnes også en lysere variant som heter blek sandmorkel.
Sandmorkel står som spiselig i eldre soppbøker, men er i dag karakterisert som meget giftig, siden den inneholder giftstoffet gyromitrin, som hoper seg opp i kroppen og plutselig kan gi reaksjon etter at man har spist den flere ganger. Giftstoffet gyromitrin blir ikke nedbrutt ved koking. Giften spaltes i magen til metylhydrazin, som faktisk er det samme stoffet som brukes til drivstoff i raketter.
Hatt: Brun til mørkebrun/rødbrun, ser ut som en hjerne. Innrullet kant
Stilk: Butt, tykkest ved basis. Glatt og hul
Soppkjøtt: Hulrom med flere kammer når deles. Knekker lett
Lukt: Mild lukt - skal ikke smakes på
Voksested: Barskog - ofte i stiene på hogstflater
Sesong: Våren
Matverdi: GIFTIG!
Forgifting: Etter 4-10 timer. Diare, oppkast, svimmelhet, lever og nyreskader
Forveksling: Finnes også i en blek variant. Kan forveksles med ekte morkler. Se nedenfor
Forvekslingsarter
Kan forveksles med spiselig spissmorkel, men mens sandmorkelen har mange små kamre inni når du deler den , er spissmorkelen helt hul inni.