top of page

Sleipsopp

Gomphidius glutinosus

Sleipsoppen er en av de sikre matsoppene som er veldig lett å kjenne igjen.

Hatten er grå til grålilla, ofte med noen mørkere flekker. Under hatten har den gråhvite til grå skiver som går et stykke ned på stilken. Stilken har sitrongul farge nederst ved basis.

På tysk heter den "Kuhmaul" fordi hatten minner om en fuktig og slimete kumule. Hele soppen er dekket av et tykt slimlag som må fjernes før tilbereding. Dette gjør du enklest ved å dele soppen i to fra bunnen med en skarp kniv. Du starter nederst ved stilken og skjærer opp gjennom hele soppen, nesten igjennom hatten, og deretter bretter du bare soppen ut av slimlaget.

Sleipsoppen blir svart ved steking og har en syrlig smak som passer godt i wok og asiatiske retter.

Ettertraktet også som fargesopp. Den gir gammelrosa farge.

Forvekslingsarter

Det finnes en rosa sleipsopp som også er spiselig. Den er rosa istedenfor grå, og har ikke sitrongul basis.


Rosa sleipsopp vokser alltid sammen med seig kusopp.

Kjennetegn
sleipsopp

Group 15.png

Hatt

Hvelvet til flat. Grå til grålilla. Dekket av en geleaktig hinne

Group 20.png

Soppkjøtt

Relativt tykt. Mykt

Group 21.png

Sesong

Høst

Group 16.png

Underside

Nedløpende gråhvite skiver, gråsvarte med alder

Group 19.png

Lukt

Mild lukt og syrlig smak

Group 22.png

Matverdi

Spiselig og god, litt syrlig smak

Group 17.png

Stilk

Gråhvit - sitrongul nederst. Slimete. Rester av svarte sporer

Group 18.png

Voksested

Granskog

Group 23.png

Forveksling

Rosa sleipsopp - også matsopp.

bottom of page