top of page

Sandsopp

Suillus variegatus

Sandsoppen er en rørsopp. Den har gulbrun tørr hatt med ru og kornet overflate. Det ser nesten ut som om hatten er dekket med sandkorn. Rørlaget er mørkere enn hatten og veldig tett. På små eksemplarer kan det nesten minne om fløyel. Selve soppkjøttet er gult til rødgult og kan blåne litt når du skjærer i det.

Noen år kan man finne veldig mye sandsopp. Den er ofte omtalt som en mindre attraktiv matsopp, noe vi mener er ufortjent. Vi foretrekker å bruke unge, faste eksemplarer.

Sandsoppen smaker best tørket. Om du skjærer den i tynne skiver og tørker den i ovnen på svak varme, eller i en sopptørker, får du smakfulle soppflak som er nydelige å tilsette i pasta eller gryter.

Forvekslingsarter

Den mest opplagte forvekslingsarten er seig kusopp, som vokser i samme område. Den er lys gulbrun, og i motsetning til sandsoppen har den store, kantete rørmunninger. Den er så seig at man kan bøye hatten inn mot stilken uten at soppen knekker. Unge eksemplarer av seig kusopp er spiselige.


Det finnes ingen giftige rørsopper i Norge.

Kjennetegn
sandsopp

Group 15.png

Hatt

Hvelvet. Gulbrun med små rødbrune skjell. Tørr og ru

Group 20.png

Soppkjøtt

Kjøttfull, svampaktig, rødgult kjøtt som ofte blåner

Group 21.png

Sesong

Fra juli til september

Group 16.png

Underside

Tett gulbrunt rørlag som blåner ved trykk

Group 19.png

Lukt

Mild lukt, noen beskriver den som fruktig, andre mener den lukter gammel sykkelslange

Group 22.png

Matverdi

Spiselig, egner seg spesielt godt som tørket

Group 17.png

Stilk

Gulbrun, kompakt

Group 18.png

Voksested

Trives best under furu og langs skogsbilveier

Group 23.png

Forveksling

Andre rørsopper

bottom of page