
Sandsopp
Suillus variegatus
Sandsoppen er en rørsopp. Den har gulbrun tørr hatt med ru og kornet overflate. Det ser nesten ut som om hatten er dekket med sandkorn. Rørlaget er mørkere enn hatten og veldig tett. På små eksemplarer kan det nesten minne om fløyel. Selve soppkjøttet er gult til rødgult og kan blåne litt når du skjærer i det.
Noen år kan man finne veldig mye sandsopp. Den er ofte omtalt som en mindre attraktiv matsopp, noe vi mener er ufortjent. Vi foretrekker å bruke unge, faste eksemplarer.
Sandsoppen smaker best tørket. Om du skjærer den i tynne skiver og tørker den i ovnen på svak varme, eller i en sopptørker, får du smakfulle soppflak som er nydelige å tilsette i pasta eller gryter.
Forvekslingsarter
Den mest opplagte forvekslingsarten er seig kusopp, som vokser i samme område. Den er lys gulbrun, og i motsetning til sandsoppen har den store, kantete rørmunninger. Den er så seig at man kan bøye hatten inn mot stilken uten at soppen knekker. Unge eksemplarer av seig kusopp er spiselige.
Det finnes ingen giftige rørsopper i Norge.



Kjennetegn
sandsopp


Hatt
Hvelvet. Gulbrun med små rødbrune skjell. Tørr og ru

Soppkjøtt
Kjøttfull, svampaktig, rødgult kjøtt som ofte blåner

Sesong
Fra juli til september

Underside
Tett gulbrunt rørlag som blåner ved trykk

Lukt
Mild lukt, noen beskriver den som fruktig, andre mener den lukter gammel sykkelslange

Matverdi
Spiselig, egner seg spesielt godt som tørket

Stilk
Gulbrun, kompakt

Voksested
Trives best under furu og langs skogsbilveier

Forveksling
Andre rørsopper