top of page
_edited.jpg

Plukk trygt!

Å plukke sopp er ikke så skummelt som mange tror! Det gjelder bare å lære seg å gjenkjenne soppens sikre kjennetegn, og aldri spise eller smake på noe man ikke vet hva er. Her er våre råd for å bli en trygg sopp-plukker:​​​

  • Lær deg noen trygge matsopper og hold deg til de soppene du kjenner.​
     

  • Husk at alle kjennetegn må stemme!
    Form, farge, underside, stilk, konsistens og lukt - det er helheten som bestemmer en sopp!

  • Det er ikke farlig å plukke og studere ukjente sopper, men aldri legg sopp du er usikker på sammen med matsoppen. En liten bit av en giftig sopp kan da fort havne i samme gryte og gjøre deg alvorlig syk. Vi anbefaler å ha med en boks eller papirpose der du kan samle ukjente sopper.
     

  • Plukker du nye sopper bør du få dem kontrollert på soppkontroll eller av en soppsakkyndig eller andre som du er sikker på at har god kunnskap om sopp.

  • Den vanligste soppforgiftningen skjer fordi man spiser gammel eller bedervet sopp. Plukk derfor bare unge og friske eksemplarer. Tenk om du ville kjøpt den på et marked eller gått forbi.

  • Soppen bør renses og forberedes så fort som mulig etter turen, enten den skal forvelles, fryses eller tørkes. Det beste er å grovrense ute i skogen, så slipper du merarbeid når du kommer hjem. Har du jord/bøss på soppen du legger i kurven, blir rensejobben større når du kommer hjem.

  • Spis aldri rå og ubehandlet sopp. Noen arter kan være giftige som rå og bør varmebehandles godt.
     

  • Spis ALDRI sopp du ikke er 100% sikker på!
     

  • Husk at du har ansvar for hva du tilbyr andre!

6d4e71_443fb450de5d4cfd9e0113f3cd05adab~mv2.avif
4.avif
IMG_7993.jpg
_edited.jpg
2.avif
bottom of page