Plukk trygt!
Å plukke sopp er ikke så skummelt som mange tror! Det gjelder bare å lære seg å gjenkjenne soppens sikre kjennetegn, og aldri spise eller smake på noe man ikke vet hva er. Her er våre råd for å bli en trygg sopp-plukker:
-
Lær deg noen trygge matsopper og hold deg til de soppene du kjenner.
-
Husk at alle kjennetegn må stemme!
Form, farge, underside, stilk, konsistens - det er helheten som bestemmer en sopp!
-
Det er ikke farlig å plukke og studere ukjente sopper, men aldri legg sopp du er usikker på sammen med matsoppen. En liten bit av en giftig sopp kan da fort havne i samme gryte og gjøre deg alvorlig syk. Vi anbefaler å ha med en boks eller papirpose der
du kan samle ukjente sopper.
-
Plukker du nye sopper bør du få dem kontrollert på soppkontroll eller av en soppsakkyndig.
-
Den vanligste soppforgiftningen skjer fordi man spiser gammel eller bedervet sopp. Plukk derfor bare unge
og friske eksemplarer. Tenk om du ville kjøpt den på
et marked eller gått forbi.
-
Soppen bør renses og forberedes så fort som mulig etter turen, enten den skal forvelles, fryses eller tørkes.
-
Spis aldri rå og ubehandlet sopp. Noen arter kan være giftige som rå og bør varmebehandles godt.
-
Spis ALDRI sopp du ikke er 100% sikker på!
-
Husk at du har ansvar for hva du tilbyr andre!