
Piggsopp
Hydnum repandum / Hydnum rufescens
Det finnes mange ulike piggsopper i Norge, og vi skiller gjerne mellom "storpiggsopper" og "matpiggsopper". Matpiggsopper er lyse i fargene, og de vanligste er blek piggsopp og rødgul piggsopp. Matpiggsoppen er blant de mest ettertraktede høst-soppene. Den er lett å kjenne igjen på de myke piggene under hatten. Ingen sopper med pigger er giftige. Alle sopper med myke pigger og lyse hattefarger og som vokser på bakken er trygge å spise. Piggene går det ikke an å forveksle med noe annet!
Rødgul piggsopp er lys eller mørk rødgul i fargen. Hatten har en litt ujevn form med bølgete kant og lyse skjøre, pigger under.
Blek piggsopp er hvit eller beige i fargen og er ofte større og mer kjøttfull enn den rødgule. Hatten er ujevn og litt sprø, med små myke pigger på undersiden som er nedløpende på stilken. Stilken kan noen ganger være sidestilt. Blek piggsopp vokser som regel sammenvokst i klynger.
Både blek og rødgul piggsopp er gode som mat. Mange foretrekker å skrape bort piggene, da de kan løsne og se ut som små mark - men vi VET jo at det ikke er mark og dessuten er det her mye av den gode smaken sitter, så vi tar alltid med alt.
Piggsopp egner seg ikke så godt til tørking, for da kan smaken bli litt besk, men den tåler godt frysing.
Forvekslingsarter
Rødgul piggsopp kan forveksles med navlepiggsopp. som også er spiselig. Den er mindre enn de andre piggsoppene, og har et definert hull i midten av hatten.



Kjennetegn
piggsopp


Hatt
Hvelvet, uregelmessig kant. Kremhvit til rødgul

Soppkjøtt
Fast, kjøttfullt, tørt

Underside
Pigger, nedløpende

Lukt
Mild lukt

Stilk
Går i ett med hatten, hvit til guloransje

Voksested
Barskog og løvskog

Sesong
Sensommer - høst

Matverdi
Spiselig og god

Forveksling
Rødgul piggsopp kan forveksles med navlepiggsopp som også er spiselig