top of page

Piggsopp

Hydnum repandum / Hydnum rufescens

Det finnes mange ulike piggsopper i Norge, og vi skiller gjerne mellom "storpiggsopper" og "matpiggsopper". Matpiggsopper er lyse i fargene, og de vanligste er blek piggsopp og rødgul piggsopp. Matpiggsoppen er blant de mest ettertraktede høst-soppene. Den er lett å kjenne igjen på de myke piggene under hatten. Ingen sopper med pigger er giftige. Alle sopper med myke pigger og lyse hattefarger og som vokser på bakken er trygge å spise. Piggene går det ikke an å forveksle med noe annet!

Rødgul piggsopp er lys eller mørk rødgul i fargen. Hatten har en litt ujevn form med bølgete kant og lyse skjøre, pigger under.

Blek piggsopp er hvit eller beige i fargen og er ofte større og mer kjøttfull enn den rødgule. Hatten er ujevn og litt sprø, med små myke pigger på undersiden som er nedløpende på stilken. Stilken kan noen ganger være sidestilt. Blek piggsopp vokser som regel sammenvokst i klynger.

Både blek og rødgul piggsopp er gode som mat. Mange foretrekker å skrape bort piggene, da de kan løsne og se ut som små mark - men vi VET jo at det ikke er mark og dessuten er det her mye av den gode smaken sitter, så vi tar alltid med alt.

Piggsopp egner seg ikke så godt til tørking, for da kan smaken bli litt besk, men den tåler godt frysing.

Forvekslingsarter

Rødgul piggsopp kan forveksles med navlepiggsopp. som også er spiselig. Den er mindre enn de andre piggsoppene, og har et definert hull i midten av hatten.

Kjennetegn
piggsopp

Group 15.png

Hatt

Hvelvet, uregelmessig kant. Kremhvit til rødgul

Group 20.png

Soppkjøtt

Fast, kjøttfullt, tørt

Group 16.png

Underside

Pigger, nedløpende

Group 19.png

Lukt

Mild lukt

Group 17.png

Stilk

Går i ett med hatten, hvit til guloransje

Group 18.png

Voksested

Barskog og løvskog

Group 21.png

Sesong

Sensommer - høst

Group 22.png

Matverdi

Spiselig og god

Group 23.png

Forveksling

Rødgul piggsopp kan forveksles med navlepiggsopp som også er spiselig

bottom of page