top of page
IMG_0624.HEIC

Piggsopp

~ Hydnum repandum ~ Hydnum rufescens ~

UMULIG Å TA FEIL AV

Piggsoppen er blant de mest ettertraktede høstsoppene. Den er lett å kjenne igjen på de myke piggene under hatten. Ingen sopper med pigger er giftige. Alle sopper med myke pigger og lyse hattefarger og som vokser på bakken er trygge å spise. Piggene går det ikke an å forveksle med noe annet!

Rødgul piggsopp er lys eller mørk rødgul i fargen. Hatten har en litt ujevn form med bølgete kant og lyse skjøre, pigger under. 

 

Blek piggsopp er hvit eller beige i fargen og er ofte større og mer kjøttfull enn den rødgule. Hatten er ujevn og litt sprø, med små myke pigger på undersiden. Den vokser som regel sammenvokst i klynger.

Både blek og rødgul piggsopp er gode som mat. Mange foretrekker å skrape bort piggene, da de kan løsne og se ut som små mark - men vi VET jo at det ikke er mark og dessuten er det her mye av den gode smaken sitter, så vi tar alltid med alt.

 

Piggsopp egner seg ikke så godt til tørking, for da kan smaken bli litt besk, men den tåler godt frysing.

Hatt:  Hvelvet, uregelmessig kant. Kremhvit til rødgul
Underside:  Pigger, nedløpende

Stilk:  Går i ett med hatten, hvit til guloransje
Soppkjøtt:  Fast, kjøttfullt, tørt

Lukt:  Mild lukt

Voksested:  Barskog og løvskog

Sesong: Sensommer - høst

Matverdi:  Spiselig og god

Forveksling:  Rødgul piggsopp kan forveksles med navlepiggsopp som også er spiselig

IMG_0354.HEIC
IMG_3533.jpeg
IMG_0440.HEIC
Vinmonopolets nett.jpg
IMG_5848_edited.jpg
IMG_0623.HEIC
bottom of page