top of page

Blågrå østerssopp

Pleurotus ostreatus

Blågrå østerssopp er en riktig lekkerbisken, og en av få sopper som er lett å dyrke, så du kan finne den i velassorterte matvarebutikker. Likevel er det langt mer stas å finne den i naturen enn i butikken og vi vil påstå at den også smaker bedre når den vokser vilt.

Blågrå østerssopp vokser på død ved. Det kan se ut som om hatten vokser rett ut av veden de bor på. De vokser ofte flere tett sammen. Soppen bærer navnet sitt nettopp fordi den kan bli blågrå i fargen, men den kan være ganske variabel fra nesten hvit eller lys beige til blågrå. Hatten er muslingformet, hvelvet eller flat, ofte med innrullet kant. Skivene er hvite og nedløpende, de går over i stilken uten noe tydelig skille. Stilken er kort og sidestilt, og ofte finhåret nederst mot basis, noe som skiller den fra de uspiselige lærhattene.

Blågrå østerssopp er spiselig. Kjøttet har fast og fin konsistens, men er noe seigere ved basis.

Forvekslingsarter

Blågrå østerssopp kan lett forveksles med bjørkeøsterssopp, som har samme matverdi. Det er nesten ikke mulig å skille disse uten mikroskop. Krittøsterssoppen er kritthvit og ar en annen konsistens, den er mye skjørere i kjøttet. Østerssopp kan også forveksles med uspiselige lærhatter, men disse er mye seigere i kjøttet, og har et tydelig skille mellom stilk og skiver på undersiden av hatten. 

Kjennetegn
blågrå østerssopp

Group 15.png

Hatt

Muslingformet, fra hvite til beige, brunaktige eller blågrå. Innrullet kant på unge eksemplarer

Group 20.png

Soppkjøtt

Kjøttfull

Group 21.png

Sesong

Vanligst senhøst – vinter, men forekommer hele året

Group 16.png

Underside

Hvite tette skiver som er nedløpende på stilken uten noe klart skille mellom skiver og stilk

Group 19.png

Lukt

Mild lukt

Group 22.png

Matverdi

Spiselig og god

Group 17.png

Stilk

Stilken er hvit og sidestilt, med finhåret basis

Group 18.png

Voksested

Vokser på trestammer/død ved

Group 23.png

Forveksling

Kan forveksles med andre østerssopper og uspiselige lærhatter. Se nedenfor

bottom of page