top of page

Hvit fluesopp

Amanita virosa

Den livsfarlige hvite fluesoppen lærer du lett å kjenne. Er du av den nysgjerrige typen, blir du kanskje fristet til å ta den opp og studere den nærmere. (Det er ikke farlig å ta på sopp, men pass på at du ikke får små biter under neglene!) Du vil se at den som regel er nesten kritthvit både over og under, men vær klar over at den kan bli litt gul/brunaktig som gammel. Den hvite hatten er ofte litt klebrig og som regel festet litt skjevt på stilken. Vi sier at den har hatten på snei. Skivene har samme farge som hatten, og det samme har stilken, som i tillegg har flossete mønster og en tynn, hengende ring. Ringen er skjør og kan lett falle av. Stilken ender i en stor knoll som står i en slags pose, en slire, som ligger nede i bakken. Lukter du på soppen, lukter den nesten som rå potet. I ulike soppbøker står det at soppen har mild smak. Vi undrer oss over hvem som har ønsket å teste ut dette!

Hvit fluesopp inneholder giften amatoksin, og spiser du denne kan du få alvorlig forgiftning med blant annet leverskade. Tegn på forgiftning kommer 6-24 timer etter at soppen er spist. I første fase opplever du magesmerter, oppkast og diaré. Du kan føle deg bedre en liten stund, men fra 2-6 dager etter inntak kan det komme gradvis forverring med lever og eventuell nyreskade.

Ved de fleste forgiftninger med dødelig utgang er dødsårsaken leversvikt, ofte kombinert med nyresvikt.

Forvekslingsarter

Hvit fluesopp kan forveksles med sjampinjong, men som du ser på bildene har sjampinjong aldri helt hvite skiver.


Unge fluesopper kan forveksles med røyksopper, men røyksopp har ikke skiver. Derfor er det viktig å dele røyksopper i to og se etter tegn til skiver.


De fleste forgiftninger med hvit fluesopp skjer fordi den kan forveksles med en god asiatisk matsopp. 


Ta raskt kontakt med Giftinformasjonen eller lege hvis du tror du kan ha spist hvit fluesopp.

Kjennetegn
hvit fluesopp

Group 15.png

Hatt

Kritthvit til gråhvit/gulhvit, glinsende. Kjegleformet/klokkeformet. Hatten sitter ofte på snei

Group 20.png

Soppkjøtt

Hvitt og fast

Group 21.png

Sesong

Høst

Group 16.png

Underside

Hvite skiver - frie fra stilken

Group 19.png

Lukt

Lukt av rå poteter - må ikke smakes på!

Group 22.png

Matverdi

DØDELIG GIFTIG!

Group 17.png

Stilk

Hvit, høy og tynn og litt flossete, Har ring som kan falle av og knoll ved basis. Står i slire

Group 18.png

Voksested

Løv og barskog i hele landet, nord til Troms

Group 23.png

Forveksling

Små fluesopper kan ligne små sjampinjonger og røyksopper!

Vær varsom med alle hvite skivesopper!

bottom of page