
Kamfluesopper
Amanita vaginata
De fleste fluesopper er giftige, men det finnes unntak.
Kamfluesopp - tidligere kalt Ringløs fluesopp - er spiselig, forutsatt at den varmebehandles godt. Soppen har ikke ring på stilken, som vokser opp av en stor poseformet hudaktig slire. Hatten mangler ofte hudlapper, og hattekanten er tydelig kamstripet, derav navnet. Den finnes i flere forskjellige farger, hvit, gul, brun og sonet. Kamfluesoppene varierer i størrelse - fra Brun kamfluesopp som er relativt skjør og spinkel, til Gul kamfluesopp og Storsliret kamfluesopp som det begge er litt mer mat i.
Soppen er giftig som rå, og behøver derfor 15 minutters varmebehandling. På grunn av forvekslingsfare med giftige fluesopper som kan miste ringen på stilken anbefaler vi at du får soppen bekreftet fra en sikker kilde før du spiser den.
Forvekslingsarter
Kan forveksles med giftige fluesopper som har mistet ringen, for eksempel Panterfluesopp, som kan ha stripete hattekant, og Svartingfluesopp som har blank hatt, ofte uten hudlapper.
Det bør utvises ekstrem stor forsiktighet ved bruk av hvit kamfluesopp grunnet forvekslingsfare med den dødelig giftige.



Kjennetegn
kamfluesopp


Hatt
Ulike farger. Klokkeformet til utbredt. Glatt, med tydelig kamstripet kant

Soppkjøtt
Sprøtt, hvitt kjøtt

Sesong
Fra juli til senhøst

Underside
Frie hvite skiver

Lukt
Mild lukt

Matverdi
Giftig som rå. Varmebehandles i minst 15 minutter ved middels til sterk temperatur

Stilk
Slank, hul. Glatt eller finflosset, uten ring. Står i en stor poseformet hudaktig slire

Voksested
På fuktige steder i løv-og barskog. Vanlig

Forveksling
Kan forveksles med giftige fluesopper som har mistet ringen.



