top of page
IMG_1644.jpg

Bearbeiding av sopp

Soppen bør renses og tilberedes så fort som mulig etter turen, enten den skal brukes fersk, forvelles, fryses eller tørkes. Bruk en skarp kniv og skjær bort rusk og jord. Del soppen i to og se etter om det er mark i den. Skjær bort det som er angrepet.
 

Noen arter kan være giftige som rå - det er derfor en tommelfingerregel at man aldri skal spise rå og ubehandlet sopp. Sopp er dessuten tungt fordøyelig. Derfor bør all sopp varmebehandles godt, også soppen du plukker i grønnsaksdisken.

Når du steker sopp, får den best konsistens om du lar den ligge i varm panne til alt vannet har trukket ut av soppen før du tilsetter smør og steker den. Tar du i smøret for tidlig, blir soppen fort litt dvask i konsistensen. 

Soppen du ikke spiser samme dag eller dagen etter, kan du tørke, forvelle for frysing, sylte, hermetisere eller lage soppsoya. Det vanligste er nok frysing og tørking. Tørket sopp holder i mange år - frossen sopp et års tid. Sopp bør fryses i egen væske/vann. Bruker du smør blir holdbarheten mye kortere. 

Se våre oppskrifter for flere tips!

6d4e71_f4aeb8d68e8f4083b3789b9492abb622~mv2.avif
2.avif
6d4e71_0ffb28741d7a42ecb05e647ac7c93679~mv2.avif
6d4e71_7b472434324646d6a317621073b438f8~mv2.avif
a01260_b4b9514bb12a4f0da9ae0a6cd9fee600~mv2.avif
bottom of page