Bearbeiding av sopp
Soppen bør renses og tilberedes så fort som mulig etter turen, enten den skal brukes fersk, forvelles, fryses eller tørkes. Bruk en skarp kniv og skjær bort rusk og jord. Del soppen i to og se etter om det er mark i den. Skjær bort det som er angrepet.
Noen arter kan være giftige som rå - det er derfor en tommelfingerregel at man aldri skal spise rå og ubehandlet sopp. Sopp er dessuten tungt fordøyelig. Derfor bør all sopp varmebehandles godt, også soppen du plukker i grønnsaksdisken.
Når du steker sopp, får den best konsistens om du lar den ligge i varm panne til alt vannet har trukket ut av soppen før du tilsetter smør og steker den. Tar du i smøret for tidlig, blir soppen fort litt dvask i konsistensen.
Soppen du ikke spiser samme dag eller dagen etter, kan du tørke, forvelle for frysing, sylte, hermetisere eller lage soppsoya. Det vanligste er nok frysing og tørking. Tørket sopp holder i mange år - frossen sopp et års tid. Sopp bør fryses i egen væske/vann. Bruker du smør blir holdbarheten mye kortere.
Se våre oppskrifter for flere tips!