top of page
IMG_2794.HEIC

Vårfagerhatt

~ Calocybe gambosa ~

EN AV DE FØRSTE VÅRSOPPENE

Visste du at man kan plukke god matsopp så tidlig som i mai? Vårfagerhatten er en av de soppene som kommer tidligst i sesongen. Den vokser ofte i store hekseringer på kalkrik jord i hager, parker, beitemark og løvskog. Heksering vil si at soppen vokser tett i tett i en stor sirkel eller halvsirkel, så om du først finner én finner du som regel flere like i nærheten.

 

Vårfagerhatten er kjøttfull, fast og kompakt. Hatten er hvit til kremhvit - den kan også være brunlig eller okergul. Den er tørr og matt, med innrullet hattekant og tette hvite skiver. Skivene kan bli kremgule med alder, men aldri rosa. Stilken er hvit, kraftig og kompakt. Lukten minner om vått mel, plastilina eller pannekakerøre. Legg merke til at skivene er smale.

Smaken er litt spesiell, men etter vår smak er dette en god matsopp som det er verdt å jakte på! Stekt i godt smør med et dryss salt og pepper, servert på ferskt surdeigsbrød med bacon og lun leverpostei... vi sier ikke mer!

Hatt:  Hvelvet til flat, hvit/gråhvit til gulaktig, med innrullet kant, tørr overflate

Stilk:  Hvit, kompakt og kjøttfull
Soppkjøtt:  Kraftig og kjøttfull

Sporepulver: Hvitt

Lukt:  Lukt av vått mel eller pannekakerøre

Voksested:  Vokser på kalkrik grunn i store hekseringer eller lange rader, på samme sted fra år til år

Sesong:  Mai- juni

Matverdi:  Spiselig 
Forveksling: Kan forveksles med flere hvite vårsopper, noen giftige. Se mer nedenfor

IMG_2785.HEIC
IMG_2784_edited.jpg
IMG_2821_edited.jpg
IMG_2792.HEIC
IMG_2832.HEIC
IMG_2950.HEIC

Forvekslingsarter
 

Vårfagerhatt kan forveksles med flere hvite vårsopper, bl.a. giftrødspore, sommermunkehatt og vårtrevlesopp, som er giftige, så sjekk nøye alle kjennetegn og aldri spis sopp du ikke er 100% sikker på!

Vårfagerhatten har hvitt sporepulver, mens giftrødspore har rosa sporepulver. Ofte, men ikke alltid, kan du se dette som et svakt rosaskjær i skivene. Det sikreste er å ta en sporepulverprøve.

 

Vårtrevlesopp har brunt sporepulver og stilken får rødaktige flekker når man tar på den. Sommermunkehatt har hvitt sporepulver, men den er spinklere enn vårfagerhatten, og lukter ikke mel.

IMG_2951.HEIC
bottom of page