Traktkantarell
~ Craterellus tubaeformus ~
HØSTENS DRONNING
Traktkantarell - vi er så forelsket i denne soppen! Den vokser i store mengder i fuktig moserik barskog. Den går i ett med terrenget og er ikke alltid så lett å få øye på, men der du finner én, finner du mange.
Hatten er brun til gråbrun med trakt eller hull i midten, hullet går ofte helt ned i stilken. Undersiden har ribber som minner om skrukkete hud (som når man har badet lenge). Stilken er hul og gul eller gulbrun. Det er lurt å dele stilken når man renser, siden det ofte samler seg barnåler og annet rusk der.
Dette er en av de soppene som kommer sent og står langt utover høsten. Den tåler frost. Ofte kan du plukke kilovis av denne soppen helt frem til snøen kommer. Det går fint å plukke helt stivfrosne traktkantareller som må brekkes løs fra bakken, de er fremdeles like gode! Traktkantarell som har vært frosset kan tines og stekes, eller den kan brukes som base for soppsoya.
Hatt: Variable farger fra gråbrun til mørkebrun. Dyp trakt
Underside: Nedløpende ribber, noe lysere enn hatten
Stilk: Gulbrun til grå eller mørkebrun. Hul
Soppkjøtt: Tynt kjøtt
Lukt: Behagelig lukt
Voksested: Fuktig barskog - ofte i mose. Ofte mange sammen
Sesong: Senhøst
Matverdi: Spiselig og god matsopp - spesielt god som tørket
Forveksling: Gul trompetsopp som også er god matsopp.
NB: Vokser ofte sammen med giftslørsopp - plukk en og en! Se mer nedenfor
Forvekslingsarter
Det skal mye til for å ta feil av traktkantarellen når du først har lært den, men du skal vite at den ofte vokser i samme område som spiss giftslørsopp, som er en av Norges giftigste sopper. Bare en ørliten bit er nok til å ta livet av deg, så får du den i soppkurven er det tryggest å kaste alt innholdet. Derfor er det viktig når du plukker traktkantarell å plukke hver sopp enkeltvis og se på hver enkelt sopp du putter i kurven.
Gul trompetsopp ligner på traktkantarell, men har glattere ribber på undersiden og knall oransje stilk. Gullmosehatt kan også ligne, men den har skiver og ikke ribber under hatten. Gul trompetsopp og gullmosehatt er spiselige.