Svartbrun rørsopp
~ Xerocomus badius ~ Imleria badia ~
KASTANJEN
Dette er en liten lekkerbisken som nesten klarer kunststykket å overgå steinsoppen i smak! Det er en fest når vi finner svartbrun rørsopp!
Svartbrun rørsopp har kastanjebrun hatt som er matt og filtet i tørt vær og klebrig i fuktig vær. I Tyskland selges denne populære soppen under navnet "Maronen", som betyr kastanje.
Rørlaget er gult til gulgrønt og tett, med små rørmunninger. Når man trykker på rørlaget får det raskt blågrønne flekker. Den rødbrune stilken har gjerne et lysere parti helt opp mot rørlaget. Det er en fordypning i rørlaget der det møter stilken.
Svartbrun rørsopp er en delikatesse, men den kan også brukes til farging av garn. Den gir gule, oransje og olivengrønne farger.
Hatt: Kastanjebrun til sjokoladebrun, filtet til glatt og klebrig
Underside: Gult til gulgrønt rørlag som blir blågrønt ved trykk
Stilk: Rødbrun glatt stilk med lysere felt opp mot hatten
Soppkjøtt: Relativt fast og kompakt
Lukt: Mild lukt
Voksested: Løv-og barskog, vanligst under furu
Sesong: Sommer til høst
Matverdi: Spiselig og veldig god matsopp
Forveksling: Fløyelsrørsopp og andre rørsopper. Se mer nedenfor.
Forvekslingsarter
Det kan være vanskelig å skille Svartbrun rørsopp fra Fløyelsrørsopp, som er noe spinklere og har gulere rørlag med grovere rørmunninger. Fløyelsrørsopp blåner ikke like mye som svartbrun rørsopp. Det har ikke noen betydning om man forveksler disse, da begge er matsopp.
Den kan også ligne på steinsopp, men rørlaget på steinsoppen får aldri blå flekker ved trykk.