top of page

Stubbeskjellsopp

~ Kuehneromyces mutabilis ~

SPEILEGGSOPPEN

På engelsk har man en lettvint-regel for sopp som sier "Little brown - put it down", rett og slett fordi det finnes et stort antall små brune sopper som ikke er spiselige, eller i verste fall dødelig giftige. Som nybegynner er det tryggest å holde seg unna små, brune sopper og sopper som vokser på trær og stubber. 

 

Når du har blitt trygg på vesentlige kjennetegn ved de ulike artene, er det vel verdt å lære seg stubbeskjellsoppen som er en særegen og smakfull matsopp. Som perfekte små, speilegg vokser de i knipper på stubber og rester av trær, spesielt løvtrær. Det engelske navnet "sheethed woodtuft" er et navn vi finner veldig passende siden stubbeskjellsopp ofte vokser i tette knipper og omhyller gamle trestubber.

 

Hatten er hygrofan, det betyr at den endrer farge etter som det er tørt eller fuktig i været. Hos stubbeskjellsoppen viser dette seg som lysebrun i fuktig vær, og mer gulbrun når det er tørt. Legg merke til den særegne fargeforskjellen mellom sentrum og ytterkant av hatten, som minner om et speilegg. Man ser noen ganger små fnugg på hatten. Skivene er tilvokste til nedløpende, og er først lyse, men mørkner med alder siden sporepuveret er brunt.

Stilken har en ring som først er lys og siden mørkner av sporepulveret. Den går i bruntoner - fra nesten hvit over ringen til mørk brun nederst. Stilken er påfallende skjellete, noe som er et vesentlig kjennetegn. Du kan finne stubbeskjellsopp i størstedelen av landet. 

Stubbeskjellsoppen er som nevnt ingen nybegynnersopp. For et utrent øye kan mange av de små, brune knippevoksende soppene lett forveksles. Spesielt kan den forveksles med den meget giftige flatklokkenhatt, så vær forsiktig!

 

Hatt:  Hygrofan, brun som fuktig og gul som tørr. "Speilegg"
Underside:  Lyse til blekbrune skiver, tilvi\okste til nedløpende

Stilk:  Stilken har ring og er fint skjellet under ringen

Sporepulver:  Brunt
Soppkjøtt:  Tynt

Lukt:  Lukter litt syrlig/fruktig. Lukter aldri mel!

Voksested:  Vokser i knipper på løvved, sjelden på bartrær

Sesong:  Høst

Matverdi:  Spiselig og god matsopp

Forveksling:  Kan forveksles med honningsopp og den meget giftige flatklokkehatten. Se mer nedenfor

IMG_0051.jpg
AAB72425-BF7A-4FD3-AA7D-79F272DE88C5_1_201_a.jpeg
67053078-6389-40E8-ABEF-C4D99F8EEB56_1_201_a.jpeg
9B5EDB5A-9D8C-4E64-8F7F-0F5A8D33EB08_1_201_a.jpeg

Forvekslingsarter


Har du tenkt å lære deg stubbeskjellsopp, anbefaler vi å studere flatklokkehatten grundig, siden dette er den farligste dobbeltgjengeren. Legg merke til at den vesentligste forskjellen finner du på stilken. Flatklokkehatten har en gråbrun stilk med skimrende, langsgående fibre nedenfor ringen. Den har ikke de skjellene på stilken som stubbeskjellsoppen har, og den har ikke den samme påfallende fargeforskjellen mellom toppen av stilken og ved basis. Flatklokkehatten har såvidt synlige riller i hattekanten, noe som også skiller de to.  

 

Stubbeskjellsopp kan også forveksles med honningsopp som ikke er matsopp og som kan gi kraftige allergiske reaksjoner. 

IMG_5477.jpeg
bottom of page