Sleipsopp
~ Gomphidius glutinosus ~
SLEIP OG SYRLIG
Sleipsoppen er en av de sikre matsoppene som er veldig lett å kjenne igjen.
Hatten er grå til grålilla, ofte med noen mørkere flekker. Under hatten har den gråhvite til grå skiver som går et stykke ned på stilken. Stilken har sitrongul farge nederst ved basis.
På tysk heter den "Kuhmaul" fordi hatten minner om en fuktig og slimete kumule. Hele soppen er dekket av et tykt slimlag som må fjernes før tilbereding. Dette gjør du enklest ved å dele soppen i to fra bunnen med en skarp kniv. Du starter nederst ved stilken og skjærer opp gjennom hele soppen, nesten igjennom hatten, og deretter bretter du bare soppen ut av slimlaget.
Sleipsoppen blir svart ved steking og har en syrlig smak som passer godt i wok og asiatiske retter.
Ettertraktet også som fargesopp. Den gir gammelrosa farge.
Hatt: Hvelvet til flat. Grå til grålilla. Dekket av en geleaktig hinne
Underside: Nedløpende gråhvite skiver, gråsvarte med alder
Sporepulver: Svart
Stilk: Gråhvit - sitrongul nederst. Slimete. Rester av svarte sporer
Soppkjøtt: Relativt tykt. Mykt
Lukt og smak: Mild lukt og syrlig smak
Voksested: Granskog
Sesong: Høst
Matverdi: Spiselig og god, litt syrlig smak
Forveksling: Rosa sleipsopp - også matsopp. Se mer nedenfor
Forvekslingsarter
Det finnes en rosa sleipsopp som også er spiselig. Den er rosa istedenfor grå, og har ikke sitrongul basis.
Rosa sleipsopp vokser alltid sammen med seig kusopp.