top of page
IMG_7607.HEIC

Rimsopp

~ Cortinarius caperatus ~

RIM, RING OG RYNKER

Rimsoppen er en sopp vi er blitt veldig glade i! Den har en litt crispy konsistens og smaker utrolig godt.

​

Den hører egentlig til slørsoppfamilien, men har aldri slør, og er den eneste slørsoppen som regnes som spiselig.

​

Hatten er delikat lys beige med et hvitt melisdryss eller rimlag på toppen. Fasongen er kulerund på unge sopper, senere blir hatten hvelvet med rynket hattekant. Svenskene kaller den for "mormors nattmössa", og vi kan levende se for oss en gammeldags nattlue med rynket blondekant!

​

Under hatten har den lysebrune, rynkete skiver. Stilken er lys beige med ring som kan falle av. Over ringen har stilken vatret mønster, mens under ringen er den glatt og lengdefibret. Dette er et viktig kjennetegn på rimsopp!

​

Rimsopp er ingen sopp for nybegynnere. For å forsikre deg om at du har funnet rimsopp skal du se etter de tre R'ene: RIM, RING og RYNKER. Husk: Rimsopp har aldri slørrester.

Hatt:  Lys oker til halmfarget. Unge sopper ofte med lillaskjær. Hvitt belegg på hatten. Rynket hattekant
Underside:  Tilvokste og sagtakkede skiver,  lysebrune til kanelbrune
Sporepulver: Brunt

Stilk:  Lys beige med ring som kan falle av. Vatret ovenfor ringen
Soppkjøtt:  Fast og crispy

Lukt:  Mild lukt

Voksested:  Sur barskog og bjørkeskog

Sesong:  Sensommer til høst, fram til frosten kommer

Matverdi:  Spiselig og meget god

Forveksling:  Kan forveksles med uspiselige slørsopper. Se nedenfor

IMG_3458.jpeg
IMG_3458.jpeg
IMG_5717.HEIC
IMG_5720_edited.jpg
IMG_7608.HEIC
IMG_7757.HEIC
IMG_6038.HEIC

Forvekslingsarter

​

Rimsopp kan forveksles med flere uspiselige slørsopper, for eksempel ullringslørsopp eller bøkeslørsopp som du ser på bildene her.

Forsikre deg om at de tre R'ene er tilstede: Rimsopp har alltid rim på hatten, rynkete hattekant og skiver, ring på stilken, og vatret mønster over ringen. Den har aldri slørrester. 

​

​

IMG_6037.HEIC
bottom of page