
Rødnende fluesopp
~ Amanita rubescens ~
THE BLUSHER
De fleste fluesopper er giftige, men det finnes unntak.
Rødnende fluesopp er spiselig, og den som vokser i løvskog er spesielt god. Soppen kan være svært variabel i fargen, fra rosa til brunrød, og kjennes igjen på rødningen i stilk og kjøtt, som ingen andre fluesopper har. På engelsk kalles den «the blusher». Andre kjennetegn er de loddrette stripene på ringen - vi sier den har plisséskjørt - og de flate, grårosa hudlappene på hatten som kan minne om havregryn.
Soppen er giftig som rå, og behøver derfor 15 minutters varmebehandling. På grunn av forvekslingsfare med den svært giftige panterfluesoppen anbefaler vi at du får soppen bekreftet av en soppsakkyndig før du spiser den.
Hatt: Rosa til brunrød med flate grårosa hudlapper
Underside: Frie hvite skiver som får røde flekker ved skade
Sporepulver: Hvitt
Stilk: Grårosa stilk, ring med loddrette striper, tilspisset knoll med svak skjellkrans
Soppkjøtt: Rødner ved overskjæring
Lukt: Mild lukt
Voksested: Løv- og barskog
Sesong: Høst
Matverdi: Spiselig etter 15 minutter varmebehanling
Forveksling: Kan forveksles med grå fluesopp og giftig panterfluesopp. Se mer nedenfor







Forvekslingsarter
Rødnende fluesopp kan forveksles med den svært like Grå fluesopp, som vokser i samme område og har samme matverdi. Den har de samme loddrette stripene på ringen, og den samme tilspissede knollen ved basis, meningen tegn til rødning.
En langt skumlere forvekslingsart er den giftige panterfluesoppen. Den kan i noen tilfeller ha loddrette striper på ringen, men den rødner ikke, og stilken har avsatt kant, slik at det ser ut som den står i en blomsterpotte.
