Rødnende fluesopp
~ Amanita rubescens ~
THE BLUSHER
De fleste fluesopper er giftige, men det finnes unntak.
Rødnende fluesopp er spiselig, og den som vokser i løvskog er spesielt god. Soppen kan være svært variabel i fargen, fra rosa til brunrød, og kjennes igjen på rødningen i stilk og kjøtt, som ingen andre fluesopper har. På engelsk kalles den «the blusher». Andre kjennetegn er de loddrette stripene på ringen - vi sier den har plisséskjørt - og de flate, grårosa hudlappene på hatten som kan minne om havregryn.
Soppen er giftig som rå, og behøver derfor 15 minutters varmebehandling. På grunn av forvekslingsfare med den svært giftige panterfluesoppen anbefaler vi at du får soppen bekreftet av en soppsakkyndig før du spiser den.
Hatt: Rosa til brunrød med flate grårosa hudlapper
Underside: Frie hvite skiver som får røde flekker ved skade
Sporepulver: Hvitt
Stilk: Grårosa stilk, ring med loddrette striper, tilspisset knoll med svak skjellkrans
Soppkjøtt: Rødner ved overskjæring
Lukt: Mild lukt
Voksested: Løv- og barskog
Sesong: Høst
Matverdi: Spiselig etter 15 minutter varmebehanling
Forveksling: Kan forveksles med grå fluesopp og giftig panterfluesopp. Se mer nedenfor