top of page
D7195367-4990-4627-A945-F55E04D459F6.jpeg

Nelliksopp

~ Marasmius oreades ~

HEKSERINGSOPPEN

Nelliksopp er kjent som "fairy ring champignon" men den tilhører ikke sjampinjongfamilien. Du har kanskje lagt merke til at det av og til dannes tette, mørkegrønne sirkler eller halvsirkler i gressplenen? Disse ringene kalles hekseringer, og i gammel overtro trodde man at slike ringer i gresset var spor etter at alvene eller heksene hadde danset i ring om natten. Sannheten er at ringen er ytterkanten av soppens mycel, eller rotsystem om du vil, som  vokser nede i jorda og utvider seg for hvert år. I ytterkanten av mycelet - i omrisset av sirkelen - vokser soppen på rekke og rad.


Sesongen for nelliksoppen er lang. Avhengig av nedbør og varme kan den komme allerede i mai, og man kan finne den helt frem til frosten kommer. Denne soppen tåler godt perioder med tørke uten å bli ødelagt. Soppen tørker inn, men så snart det regner litt sveller den opp og blir frisk og fin igjen. 

​

Soppen er spiselig og veldig god, men det finnes mange forvekslingsarter, så dette er ingen nybegynnersopp. Stilken er seig og uspiselig, så vi bruker bare hattene. Nelliksopp egner seg godt til steking, og gir en nøtteaktig, mild smak. Den kan også fint tørkes.

​

​

Hatt:  Hvelvet, lys gulbrun til lærbrun, ofte med lav pukkel på hatten og bølget/riflet hattkant

Stilk:  Lysebrun, tynn og seig, hvitaktig pudret

Skiver: Fjernstilte lyse tykke skiver, annenhver kort og lang
Soppkjøtt:  Spinkel, lyst soppkjøtt

Sporepulver: Hvitt

Lukt:  Krydderaktig, minner om bittermandel eller nellikspiker

Voksested:  Vokser på gressplen hvor den danner hekseringer

Sesong:  Lang sesong, sommer til høst

Matverdi:  Spiselig 
Forveksling: Kan forveksles med andre små brune sopper. Den giftige lumsk traktsopp vokser på tilsvarende gressmark, men kjennes på de nedløpende skivene.

IMG_4816.jpg
IMG_4819.jpg
D16445D4-AAA3-40B3-824E-2E00FA96451A.jpeg

Forvekslingsarter
 

Det finnes mange små brune sopper som vokser i heksering på plen. Den giftige lumsk traktsopp vokser også på tilsvarende gressmark, men kjennes på de nedløpende skivene.

bottom of page