top of page

Kremler

~ Russula ~

FARGEFEST

Kremler er ikke en sopp for nybegynnere, men har man først lært dem, så har man fått en trofast venn og kan fylle soppkurven flere ganger gjennom hele sesongen. I Norge er det rundt 130 forskjellige kremler, og de finnes i nesten alle regnbuens farger. Røde, fiolette, grønne, brune, gule eller til og med sorte. Fargestoffet på hattehuden er vannløselig, så om det har regnet mye kan kremlene bli blasse og flekkete.

Kremlene har sprøtt kjøtt som er lett å brekke og smuldre, nesten som ost, og de har ikke melkesaft. De har tørre, hvite til kremgule skiver, som løsner lett og minner om mandelflak. Om du tar tak i hattehuden kan du løsne den og dra den av inn mot midten av hatten. NB! Hattehuden kan løsnes hos mange andre sopper også, for eksempel fluesoppene. 

 

Alle milde kremler er spiselige. Om du er 100 % sikker på at det er en kremle du har funnet, kan du smake på kremlen ute i skogen. Ta en liten bit av hatten, tygg og spytt ut. Noen kremler har brennende skarp smak, og brukes ikke til mat. Er smaken mild, er den spiselig og god. At du kan smake på soppen er en regel som BARE gjelder for kremler og ikke for andre sopper.

Hatt:  Middels store til store i mange ulike farger. Sterke farger på hatten. Hattehud kan ofte dras av
Underside: Hvite/gulhvite/lysegule skiver

Sporepulver: Hvitt - gulhvitt - gult

Stilk:  Kompakt, hvit, noen med røde fargenyanser
Soppkjøtt:  Fast, sprøtt. Kan brekkes og smuldres

Lukt:  Ulike arter varierer i lukt og smak. Skarpe kremler er ikke matsopp

Voksested:  I symbiose med ulike trær - i hele landet
Sesong:  Fra sommer til senhøst

Matverdi:  Mange er gode matsopper. Ingen alvorlig giftige, men skarpe kremler kan gi magebesvær. Styr unna harde og tunge kremler
Forveksling:  Fluesopper som har mistet ring og hudlapper. Se nedenfor

AD5F5B3F-4701-4031-BD15-3C7543122B1F.jpg
IMG_4743.HEIC
IMG_5355.HEIC

Forvekslingsarter
 

Fluesopper kan miste både ringen på stilken og hudlappene på hatten, og kan da forveksles med kremler.

 

Det er viktig å merke seg at kremler og fluesopp har ulik konsistens. Kremler har sprøtt kjøtt, og en stilk som kan brekkes og smuldres. Fluesoppens stilk har annerledes konsistens. Den kan ikke smuldres og brekkes som kremlestilken, men splittes i langfibrede trevler, lik en rabarbrastilk eller løvetannstilk.

IMG_6019.jpg
bottom of page