Stor kragesopp
~ Stropharia hornemannii ~
VÅTE GYMSOKKER
Stor kragesopp er en sopp som kan komme i store mengder på høsten. Den kan bli ganske stor, og vokser helst på røtter og stubber i barskog med blåbær og mose.
Hatten er lysebrun til brunlilla og ganske klebrig, ofte med rester etter ringen hengende som en blonde i hattekanten. Stilken er tydelig flosset, med en tynn ring som tidlig farges svart av sporepulveret. Ringen faller gjerne av når soppen blir eldre. Skivene er gråhvite til purpursvarte og tilvokst til stilken.
Stor kragesopp er spiselig. Lukten er litt spesiell, vi syns den minner om våte gymsokker, men smaken er faktisk ganske god - iallefall om man holder seg til unge eksemplarer. Den er nesten litt asparges-aktig både i smak og konsistens, og passer godt til pastaretter - gjerne med følge av parmesan.
Hatt: Lysebrun til brunlilla klebrig hatt. Hvelvet til utbredt. Ofte med rester etter ringen på hattekanten
Underside: Tilvokste gråhvite skiver som etterhvert blir purpurgrå/svarte
Sporepulver: Purpursvart - svart
Stilk: Hvit til kremgul finskjellet stilk med spinkel ring som farges svart av sporepulveret
Soppkjøtt: Fast men ikke sprøtt
Lukt: Lukt som minner om våte gymsokker
Voksested: Er nedbryter og vokser på ved/flis i barskog
Sesong: Sensommer - høst
Matverdi: Spiselig
Forveksling: Blant matsoppene kan den forveksles med sjampinjong. Se mer nedenfor
Forvekslingsarter
Stor kragesopp kan forveksles med sjampinjonger, men sjampinjongen har skiver som er frie fra stilken.
Det finnes flere kragesopper, blant annet irrgrønn kragesopp som du ser på bildet her, men det er kun stor kragesopp som regnes som spiselig.