top of page
IMG_6866.HEIC

Smørsopp

~ Suillus luteus ~

SMØRGUL OVERRASKELSE

Smørsoppen kan kanskje se litt udelikat ut med den sleipe hatten, og det er litt jobb å rense den, men om du tar bryet smaker den overraskende godt!

 

Hatten er gulbrun til kastanjebrun, med slimet eller klebrig hattehud. Rørlaget er smørgult og ofte beskyttet av en hudaktig hinne som løsner og blir til en ring på stilken når soppen blir større.

 

Både hatthud og ringsone bør flås av før du putter soppen i kurven, siden det ellers fester seg mye rusk og rask på den. Når soppen er ferdig renset har den en lys delikat gulfarge.

Smørsoppen egner seg utmerket til tørking, og bevarer den lyse delikate fargen etter tørking.

Hatt:  Brun, hvelvet, klebrig og slimete i vått vær. Hattehud kan flås av
Underside:  Tynne, trange rør, smørgule

Stilk:  Gulhvit. En art med hvit ring, en uten
Soppkjøtt:  Mykt, smørgult

Lukt:  Mild lukt

Voksested:  Vokser med furu, gjerne skogsbilveier

Sesong:  Sensommer - høst

Matverdi:  Spiselig og god

Forveksling: Kan forveksles med lerkesopp som også er matsopp, se mer nedenfor

IMG_1883.HEIC
IMG_5172.jpeg
IMG_6809.HEIC
IMG_6985.HEIC
IMG_4872.HEIC
IMG_4874.HEIC
IMG_8476.HEIC

Forvekslingsarter
 

Lerkesopp ligner, men den har lys ring og vokser bare under lerk. Rørlaget får rosa flekker ved trykk.
 

Det finnes også en ringløs smørsopp. Alle er spiselige.

IMG_8483.HEIC
  • Instagram
  • Facebook Social Ikon
  • YouTube

Alle bilder er våre egne
COPYRIGHT © 2021-2025 SOPPDILLA AS

bottom of page