
Smørsopp
~ Suillus luteus ~
SMØRGUL OVERRASKELSE
Smørsoppen kan kanskje se litt udelikat ut med den sleipe hatten, og det er litt jobb å rense den, men om du tar bryet smaker den overraskende godt!
Hatten er gulbrun til kastanjebrun, med slimet eller klebrig hattehud. Rørlaget er smørgult og ofte beskyttet av en hudaktig hinne som løsner og blir til en ring på stilken når soppen blir større.
Både hatthud og ringsone bør flås av før du putter soppen i kurven, siden det ellers fester seg mye rusk og rask på den. Når soppen er ferdig renset har den en lys delikat gulfarge.
Smørsoppen egner seg utmerket til tørking, og bevarer den lyse delikate fargen etter tørking.
Hatt: Brun, hvelvet, klebrig og slimete i vått vær. Hattehud kan flås av
Underside: Tynne, trange rør, smørgule
Stilk: Gulhvit. En art med hvit ring, en uten
Soppkjøtt: Mykt, smørgult
Lukt: Mild lukt
Voksested: Vokser med furu, gjerne skogsbilveier
Sesong: Sensommer - høst
Matverdi: Spiselig og god
Forveksling: Kan forveksles med lerkesopp som også er matsopp, se mer nedenfor







Forvekslingsarter
Lerkesopp ligner, men den har lys ring og vokser bare under lerk. Rørlaget får rosa flekker ved trykk.
Det finnes også en ringløs smørsopp. Alle er spiselige.
