top of page
IMG_0205.HEIC

Skrubb

~ Leccinum ~

MED TREDAGERSSKJEGG

Skrubben er en vanlig matsopp som vokser i hele landet. Det er en rørsopp som har et tykt svampaktig rørlag på undersiden av hatten.

 

Skrubb kan ligne på steinsopp i fasong, men til motsetning fra steinsoppen har den skrubbete stilk, som kan se ut som tredagersskjegg. Noen skrubber har hvit stilk.

 

Det finnes 13 ulike arter skrubb i Norge, og fargen varierer mellom rød, svart, brun, rosa og hvit. Noen av skrubbene blåner i kjøttet ved overskjæring.

Noen skrubber er giftige som rå, men blir gode matsopper når de blir grundig stekt eller kokt. Rødskrubb er et eksempel på dette. Som rå eller utilstrekkelig varmebehandlet er denne giftig og kan gi magebesvær, men skikkelig varmebehandlet (minst 15 minutter) er den spiselig, og en god matsopp.

Hatt:  Kuleformet til hvelvet, rødbrune, brune, svarte, hvite
Underside:  Rørlag

Stilk:  Litt tykk, høy, med skrubb/skjeggstubber
Soppkjøtt:  Fast hos de fleste, mykere med alder

Lukt:  Mild lukt

Voksested:  Over hele norge, ulik skog

Sesong:  Fra sommer til sen høst

Matverdi:  Spiselig - de fleste arter må varmebehandles 15-20 minutter

Forveksling:  Gallerørsopp og andre rørsopper. Se mer nedenfor

ospeskrubb_edited.jpg
IMG_0113.HEIC
IMG_8095.HEIC
IMG_3790 2.jpeg
IMG_3786.jpeg
IMG_7858.HEIC
IMG_0712.HEIC

Forvekslingsarter
 

Skrubb er lett å kjenne igjen på "tredagersskjegget" på stilken. Den forveksles oftest med steinsopp, som aldri har skrubb på stilken.

Den kan også forveksles med gallerørsopp, som ikke har skrubb på stilken, men et mørkt, grovt årenett. Det svampaktige rørlaget på gallerørsoppen er rosa, og får brunrosa flekker ved trykk. Stikk tunga borti stilken eller rørlaget under hatten så vet du med en gang om det er skrubb eller gallerørsopp!

 

Gallerørsoppen smaker beskt, mens skrubben smaker mildt. Gallerørsoppen er ikke giftig, men kan ødelegge et helt måltid med sin beske smak.

IMG_5292_edited.jpg
bottom of page