Skrubb
~ Leccinum ~
MED TREDAGERSSKJEGG
Skrubben er en vanlig matsopp som vokser i hele landet. Det er en rørsopp som har et tykt svampaktig rørlag på undersiden av hatten.
Skrubb kan ligne på steinsopp i fasong, men til motsetning fra steinsoppen har den skrubbete stilk, som kan se ut som tredagersskjegg. Noen skrubber har hvit stilk.
Det finnes 13 ulike arter skrubb i Norge, og fargen varierer mellom rød, svart, brun, rosa og hvit. Noen av skrubbene blåner i kjøttet ved overskjæring.
Noen skrubber er giftige som rå, men blir gode matsopper når de blir grundig stekt eller kokt. Rødskrubb er et eksempel på dette. Som rå eller utilstrekkelig varmebehandlet er denne giftig og kan gi magebesvær, men skikkelig varmebehandlet (minst 15 minutter) er den spiselig, og en god matsopp.
Hatt: Kuleformet til hvelvet, rødbrune, brune, svarte, hvite
Underside: Rørlag
Stilk: Litt tykk, høy, med skrubb/skjeggstubber
Soppkjøtt: Fast hos de fleste, mykere med alder
Lukt: Mild lukt
Voksested: Over hele norge, ulik skog
Sesong: Fra sommer til sen høst
Matverdi: Spiselig - de fleste arter må varmebehandles 15-20 minutter
Forveksling: Gallerørsopp og andre rørsopper. Se mer nedenfor
Forvekslingsarter
Skrubb er lett å kjenne igjen på "tredagersskjegget" på stilken. Den forveksles oftest med steinsopp, som aldri har skrubb på stilken.
Den kan også forveksles med gallerørsopp, som ikke har skrubb på stilken, men et mørkt, grovt årenett. Det svampaktige rørlaget på gallerørsoppen er rosa, og får brunrosa flekker ved trykk. Stikk tunga borti stilken eller rørlaget under hatten så vet du med en gang om det er skrubb eller gallerørsopp!
Gallerørsoppen smaker beskt, mens skrubben smaker mildt. Gallerørsoppen er ikke giftig, men kan ødelegge et helt måltid med sin beske smak.