top of page
IMG_0449.HEIC

Rabarbrasopp

~ Chroogomphus rutilus ~

KOBBERSPIKEREN

Rabarbrasoppen er lett gjenkjennbar med sin kobberlignende rødfarge og med fjernstilte, brede og nedløpende skiver. Sporepulveret er sort og det fører til at skivene mørkner veldig med alder. Disse egenskapene gjør at den kan ligne en del på sleipsoppen, som den faktisk også er i slekt med. På engelsk går soppen blant annet under tilnavnet "copper spike" - og det er forståelig når vi finner den kobberfargete soppen struttende som en pigg i mosen.

 

Rabarbrasoppen er en matsopp som gir en litt syrlig smak. Ved oppvarming får den en nydelig fiolett til rødlilla farge - nesten som fargen på rabarbragrøt. Den er brukes også som fargesopp. 

Du finner denne arten i det meste av landet - siden den lever i symbiose med furu, finner du den i furuskog. For et utrent øye kan rabarbrasoppen forveksles med uspiselige slørsopper, men slørsoppene har brunt sporepulver og ikke nedløpende skiver. Sjekk alle kjennetegn grundig, så kan du raskt bli trygg på denne. 

Hatt:  Rødbrun til rødgul, klebrig, med pukkel
Underside:  Nedløpende og fjernstilte rødbrune skiver

Stilk:  Gulrød til rødbrun med ringsone - smalner og lysner i gult mot basis
Soppkjøtt:  Relativt fast og gult til rødgult

Sporepulver:  Sort
Lukt:  Fruktaktig lukt

Voksested:  I furuskog i det meste av landet

Sesong:  Høst

Matverdi:  Spiselig og god

Forveksling:  Kan forveksles med sleipsopp og uspiselige slørsopper. Se mer nedenfor

IMG_0449.HEIC

Forvekslingsarter

For et utrent øye kan rabarbrasoppen forveksles med spiselig sleipsopp og uspiselige slørsopper. Sleipsoppen har sitrongul basis, mens slørsoppene har brunt sporepulver og aldri nedløpende skiver.

bottom of page