top of page
IMG_0089.HEIC

Røyksopp

~ Bovista ~ Lycoperdon ~

MARSHMALLOW OG RØYKSKY

Alle har vel som barn tråkket på en røyksopp og frydet seg over en sky av brun røyk som fyker ut når soppen sprekker? Denne røyken er soppens sporer, og når sporene spres for vinden kan røyksoppen danne mycel på nye steder.

Det finnes mange ulike arter røyksopp, både runde, eggformede og pæreformede, med eller uten stilk, glatte eller vortete. De fleste er mer eller mindre  hvite som unge, deretter går de over i gult, beige eller gråhvitt, før de tilslutt blir gamle og brune. Under det ytterste tynne skallet har røyksoppen en kompakt, hvit marshmallow-aktig kjerne som blir bløtere og brunere etterhvert som soppen modnes. Tilslutt sprekker det ytre skallet så sporene kan spres.

Alle røyksopper er spiselige så lenge de er helt hvite og faste inni.

 

Vi syns det er godt å skjære røyksopp i skiver og smørsteke med salt og pepper. Det kan lønne seg å skrelle av det ytterste skallet, da det gjerne kan bli litt seigt.

Fruktlegeme:  Hvit til lys beige, rund, eggformet eller pæreformet, glatt eller grynet

Soppkjøtt:  Fast, mykt, hvitt, marshallowaktig kjøtt

Voksested:  Vokser i kolonier, ofte på gress og beitemark, unntaksvis på stubber, bar- og løvskog over hele landet
Sesong:  Sommer til høst

Matverdi:  Spiselig så lenge de er faste og helt hvite inni
Forveksling:  Giftig potetrøyksopp, unge fluesopper, hekseegg. Se mer nedenfor

IMG_0325.HEIC
IMG_0087.HEIC
IMG_0324.HEIC
11E834CB-8DC2-42AC-8D1B-62199DE99270.jpeg
IMG_0339.jpg
BE87C417-F831-434A-B2CE-BB32B616CB41.jpeg

Forvekslingsarter
 

Potetrøyksopp er giftig. Den skiller seg fra andre røyksopper ved at den føles tung og kompakt i hånden, og kan minne en potet på utsiden. Om du deler den ser du at den har tykt skall, og at kjernen ikke er helt hvit, men gul til brunsvart.

 

Unge fruktlegemer av fluesopp er runde og hvite, og kan forveksles med røyksopper. Derfor er det viktig å dele røyksopper i to og se etter tegn til skiver og stilk. Røyksopp har aldri skiver, men en hvit, myk, marshmallow-aktig kjerne.

Den spesielle stanksoppen utvikles i et slags geléfylt egg som vi kaller "hekseegg". Disse hekseeggene kan også forveksles med røyksopp, men føles tyngre i hånden, og om du deler egget i to ser du raskt at det ikke er en røyksopp.

IMG_7079_edited.jpg
bottom of page