top of page
IMG_6721.HEIC

Puddertraktsopp

~ Clitocybe nebularis ~

TÅKEFYRSTEN

Puddertraktsoppen kommer sent i sesongen og vokser på rekke og rad i store hekseringer i næringsrik og kalkrik jord i både løv- og barskog.

Det er en kompakt og kjøttfull sopp, med glatt, nesten teflonaktig overflate. Hatten er grå i ulike nyanser, lysere ut mot kanten, med et gråhvitt belegg som kan minne om pudder. Skivene er fløtehvite og svakt nedløpende, og løsner lett fra hattkjøttet. På latin heter soppen Clitocybe nebularis, fritt oversatt til tåke-traktsopp. Og det er akkurat slik den ser ut - som en grå og tåkete høstdag.

Lukten er søtlig parfymert og ganske overveldende. Lukten forsterkes når soppen varmebehandles, og mange syns det kan være kvalmende (men vi syns den lukter godt).

Puddertraktsopp bør avkokes, og selv etter avkoking har den en særpreget og litt søtlig smak. Noen liker den, andre liker den ikke. Vi tilhører den første gruppen, og syns den passer særlig godt i asiatiske retter


Puddertraktsopp kan forveksles med giftrødspore, men denne har rosa sporepulver. Den kan også forveksles med klubbetraktsopp, andre traktsopper, musseronger og ridderhatter.

Hatt:  Hvelvet til traktformet, med melet eller pudret askegrå overflate
Underside:  Nedløpende tette gråhvite skiver som er lette å løsne fra hattekjøttet

Stilk:  Gråhvit til grå
Soppkjøtt:  Fast

Lukt:  Særegen, søtaktig lukt som forsterkes ved varmebehandling

Voksested:  Næringsrik løv- og barskog

Sesong:  Senhøst

Matverdi:  Spiselig

Forveksling:  Kan forveksles med giftrødspore.

IMG_6734.HEIC
IMG_2541.HEIC
IMG_6725.HEIC
IMG_0456.HEIC
IMG_8861.jpg
IMG_6767.HEIC
bottom of page