Når du først finner fåresopp, finner du gjerne mange. Siden soppen er relativt stor, og fast i konsistensen, synes vi den egner seg godt som vegetarburger eller alternativ til biff. Her har vi bakt den inn i tempura og urter for å heve både smak og utseende. Innbakt fåresopp kan lages som en hovedrett med det tilbehøret du selv måtte ønske. Ris og salat passer godt, synes vi. Den egner seg også veldig godt som en forrett eller tapas - og chilisaus er et godt tilbehør!
Mange blir forbauset over at sopp kan være hovedingrediensen i en rett og ikke bare tilbehør. Innbakt fåresopp faller i smak hos våre venner og mer enn en gang har vi fått høre at kjøtt er overflødig når denne retten kommer på bordet. Og den gule fargen som kommer frem i soppen når den varmebehandles, gir et visuelt løft på tallerkenen!
Oi - dette var godt! Tror jeg bli veggis, jeg! (Håkon, 60)
Vi har plukket mye fåresopp opp igjennom årene, og må innrømme at vi hatt vansker med å komme av med den. Den har blitt liggende i fryseren og spilt 2.fiolin og til slutt endt med alle de andre restene i en smakfull soppsoya. Synd, for smaken er god, og fåresoppen fortjener å få spille 1. fiolin en gang i blant! Vi testet ut med panering - noe som fungerte bra. Å vende den i egg, krydder og mel blir godt! Vi har også vendt den i mandelmel og kokosmel før den er stekt - begge deler fungerer! Men i samskaping med en god nabo fikk vi her løftet fåresoppen enda et hakk, når han foreslo å bake den inn i tempura. Heretter går vi for den varianten selv om det krever fritering som er litt mer styr enn panert sopp som kan stekes i panne. Nå spiller fåresoppen 1.fiolin på vår høstmeny!
Når innbakt sopp skal friteres - må det tas noen forsiktighetsregler siden fritering er forbundet med større brannfare enn annen matlaging. Se nederst på siden hvilke forhåndsregler du kan ta for at dette skal være trygt! Er du ikke vant til å fritere mat, så kan det være lurt å være to når du skal teste ut oppskriften.
utstyr
Jerngyte eller tykkbunnet gryte
Matpinsett i tre eller stål (ikke plast - det smelter!)
Hullsleiv i stål (til å ta opp de ferdige bitene - kan gjøres med pinsetten)
Tallerken med godt med tørkepapir hvor soppen legges etter fritering for å renne av overflødig olje
Lokk i tilfelle oljen tar fyr (for sikkerhets skyld - vi har aldri opplevd det!)
Tresleiv til å teste temperaturen på oljen
En bolle til røren og en ildfast fat til å legge den ferdigstekte soppen på
ingredienser
Fåresopp - fersk eller frosset. Beregn ca. 200. gram pr. person (du kan også bruke andre sopper som f.eks voksne piggsopper eller hatter av kremle. Pass på at det er sopp som ikke krever lang varmebehandling)
140 gram speltmel eller hvetemel
80 gram maisena
2 egg
2 dl vann
1 dl. fløte
1/2 ts salt
4 ts bakepulver
1/2 dl. hakket basilikum eller andre urter etter eget ønske (tilpass mengde etter smak og behag)
Olje til fritering (solsikkeolje og/eller rapsolje egner seg godt). Oljen bør fylle minimum ti cm i gryten, og det MÅ være minimum 10 cm fri luft på toppen for å forhindre oljesøl som lett kan ta fyr
fremgangsmåte
Finn frem utstyret
Kapp opp urtene eller knus dem i en morter
Lag tempura-røren slik: Bland sammen spelt/hvetemel, maisenna, salt og bakepulver. Visp eggene og rør inn fløte, vann og tilsett de hakkede urtene. Sett røren i til siden mens du forbereder resten
Skjær av eventuelle stygge flekker på soppen og skjær den i så store biter du ønsker. Tykkelsen bør helst ikke være mer enn 1,5 - 2 cm for å være sikker på at soppen gjennomvarmes
Hell olje i gryten og varm den opp. Når den såvidt begynner å syde, tester du med skaftet av en tresleiv. Når det bobler små, lette bobler rundt sleiven er oljen passe varm. Freser det mye, er den for varm. Trekk i såfall gryten til side en stund og ta testen på nytt.
Når oljen er passe varm, dypper du en og en sopp i røren. Sørg for at den er godt dekket. Legg den i oljen med pinsett. Det skal syde lett - se bildet over. Fortsett slik med de andre soppene til de dekker et lag i gryten. Stek dem til de er gyldne. Ta dem så ut med pinsett eller hullsleiv og legg dem på tørkepapir.
Disse smaker aller best rett fra gryte, men om du vil steke en stor porsjon, kan du holde dem varme i ovnen før servering. I såfall må ovnen være forvarmet til 150 grader. Server dem som tapas, eller som hovedrett med ris og salat. Soyasaus (helst soppsoya) og søt chilisaus er godt tilbehør!.
trygg fritering
Husk at fityrolje kan ta fyr så ta noen forhåndsregler:
ALDRI GÅ FRA GRYTEN - NOEN SEKUNDER KAN VÆRE NOK TIL EN FATAL BRANN
Hvis det tar fyr - LEGG OVER ET LOKK SÅ RASKT SOM MULIG. Har du brannteppe kan du også bruke dette
IKKE BRUK VANN FOR Å SLUKKE -DA KAN DU NEMLIG FÅ EN EKSPOLOSJONSARTET BRANN!
Ha det ryddig rundt ovnen - rydd bort overflødige ting
Sørg for at oljen ikke blir for varm - den kan selvantenne også etter bruk. Legg på lokk når du er ferdig med friteringen
Vær to på kjøkkenet om du er uvant med frityrsteking
Comentários