Melsopp
~ Clitopilus prunulus ~
STEINSOPPSPIONEN
Melsopp er en sopp det kan ta litt tid å lære seg, siden den kan forveksles med flere små til mellomstore hvite sopper, noen av dem giftige. Men tar du deg jobben med å lære deg å skille denne fra andre, kan du få mange gleder for ganen - smørstekt melsopp er blant våre favoritter!
Melsopp har matt, gråhvit overflate og nedløpende hvite til rosa skiver. Skivene løsner lett. Du kan på en måte skyve skivene til side med fingeren så de løsner fra hatten. Et engelsk kallenavn er "miller mushroom", trolig siden soppen lukter tydelig av mel eller pannekakerøre. Kjøttet har litt myk konsistens.
Melsopp liker seg best i samme terreng som steinsoppen. I Italia kalles den "The Porcini Spy" eller steinsoppspionen, for der du finner melsopp finner du som regel steinsopp også.
Hatt: Gråhvit og matt, hvelvet til flat
Underside: Nedløpende skiver, først gråhvite, senere rosa. Skivene er lett å løsne fra hattekjøttet
Sporepulver: Brunrosa
Stilk: Hvit. ofte litt bøyd
Soppkjøtt: Kjøttfull, men ikke kraftig
Lukt: Lukt av vått mel eller pannekakerøre
Voksested: Vokser i grupper i løv-og barskog og åpen mark
Sesong: Sommer og høst
Matverdi: Spiselig og god
Forveksling: Melsopp kan forveksles med små og mellomstore hvite traktsopper. Se mer nedenfor
Forvekslingsarter
Melsopp kan blant annet forveksles med rødsporer, hvit knippesopp og med små, hvite traktsopper. Flere av disse er giftige, så her gjelder det å være sikker.
Lumsk traktsopp og løvtraktsopp ligner på melsopp, men de har hvitt sporepulver og lukter ikke mel.
Merk: Hvis skivene ikke løsner lett når du skyver på dem med fingeren er det ikke melsopp!