
Matblekksopp
~ Coprinus conatus ~
HATTIFNATTENE KOMMER
Matblekksoppen vokser raskt og popper gjerne opp som hattifnatter på plener, i parker og i veikanter.
Den er lett å kjenne igjen på den høye sylinderformete hatten, med karakteristiske hengende «skjell» som minner om en rufsete parykk. På engelsk kalles den treffende nok for"Lawyers wig".
Under hatten har den hvite skiver som ganske fort blir rosa og senere svarte. Etter hvert får hatten parasoll-fasong med dryppende "blekk" fra kanten (se bilde).
Matblekksopp bør bare plukkes så lenge den er ung og helt hvit, og er da en meget god matsopp.Hvis soppen blir tørr går den fort i blekk, så den bør tilberedes så raskt som mulig etter plukking. Eventuelt kan den oppbevares i en plastpose med litt vann. Dette gjelder kun for matblekksopp og ingen andre sopper. Vi bruker gjerne hatten i suppe og gratinerer stilkene i ovnen.
Hatt: Sylinderformet og hvelvet, hvit med “skjell”
Underside: Skiver, først hvite, så rosa, deretter sorte - går i blekk
Sporepulver: Svart
Stilk: Hul, lang, hvit og glatt med liten ring
Soppkjøtt: Hvitt, tynt kjøttlag
Lukt: Mild lukt
Voksested: Næringsrik jord, plener og parker
Sesong: Høst
Matverdi: Spiselig og god
Forveksling: Kan til nød forveksels med grå blekksopp som er giftig. Se mer nedenfor







Forvekslingsarter
Matblekksopp har ingen sopper den kan forveksles med og hører derfor til i gruppen sikre matsopper.
Noen unngår å plukke blekksopper fordi de har hørt at den er giftig sammen med alkohol. Dette gjelder imidlertid bare den grå blekksoppen. Grå blekksopp er, som navnet sier, grå i fargen, og den har ikke skjegg på hatten.
Kombinert med alkohol vil grå blekksopp gi samme effekt som antabus, det vil si svette, angst, svimmelhet, hodepine og flere andre ubehagelige erfaringer.
