top of page
IMG_6754.jpg

Heggetraktsopp

~ Infundibulicybe geotropa ~

DUFTEN AV HEGG

Heggetraktsoppen kommer sent på året og trives best i kalkrik løvskog. Navnet kommer av lukten - den lukter akkurat slik det lukter når heggen blomstrer om våren!

Soppen er hvitaktig til lær/hudfarget, med tette nedløpende skiver i samme farge. Den er kompakt og høyreist, med lang stilk som blir litt tykkere nedover mot basis. Unge sopper har liten hatt i forhold til stilken, med tydelig pukkel og innrullet hattekant, mens eldre sopper bretter seg ut og danner en trakt - fortsatt med synlig papill i midten av hatten.

Den vokser i heksering, det vil si at mycelet nede i bakken danner en ring som utvider seg litt for hvert år. Fruktlegemene popper opp i utkanten av dette mycelet og danner en flott ring av sopp.

På engelsk kalles soppen Trooping Funnel, noe som henspeiler til «hjelmen» på hatten, og det at soppen ser ut som en rekke små soldater som står på geledd.

Heggetraktsoppen er spiselig og god. Det er anbefalt å gi den et raskt oppkok før bruk. Smaken er mild, og den passer veldig godt f.eks. i en asiatisk suppe. Den kan også spises som den er - stekt i godt smør med et dryss salt og pepper


Heggetraktsopp kan ligne på puddertraktsopp og andre traktsopper, men med den særegne lukten av hegg kan den vanskelig forveksles med noen andre sopper.

Hatt:  Hvelvet til traktformet med tydelig pukkel, hvitaktig til lys lærfarget
Underside:  Nedløpende tette skiver i samme farge som hatten

Stilk:  Høy, hvit til gulhvit, utvidet ved basis

Sporepulver:  Hvitt
Soppkjøtt:  Fast

Lukt:  Lukt som av hegg om våren

Voksested:  Kalkrik løv- og barskog

Sesong:  Senhøst

Matverdi:  Spiselig

Forveksling:  Med den særegne lukten av hegg kan den vanskelig forveksles med noen andre sopper

IMG_6738.HEIC
IMG_6636.HEIC
IMG_4177.jpeg
IMG_6755.HEIC
IMG_4174_edited.jpg
IMG_6747.jpg
bottom of page