top of page

Gullskjellsopp

~ Phaeliolepiota aurea ~

OSTEPOP-SOPPEN

Gullskjellsopp er en iøynefallende og vakker sopp som gjerne vokser i store klynger blant gress og brennesle i hager, parker og veikanter. Arten er opprinnelig en fremmedart som trolig er innført til Norge via hagejord.

 

Fargen er påfallende gul, og soppen er dekket av et fint gult pudder, som smitter av på fingrene og gjør at det ser ut som du har spist ostepop etter at du har plukket dem. Som ung har soppen et fint hudlag mellom hatt og stilk som beskytter skivene. Dette hudlaget sprekker ettersom soppen vokser, og danner en stor krage eller ring på stilken.

 

Tidligere ble det hevdet at gullskjellsopp utviklet blåsyre. Det er imidlertid ingen fagmykologisk eller toksilogisk forskning som kan verifisere dette, og soppen har status som spiselig. Den har rik, god soppsmak. Vi syns at unge eksemplarer smaker best.

Hatt:  Halvkuleformet til hvelvet, dyp gul til oransjebrun, pudret
Underside:  Avrundede gule skiver som blir kanelbrune med alder
Sporepulver: Rustbrunt

Stilk: Gul til oransjebrun stilk med kragelignende ring 
Soppkjøtt:  Kraftig og kjøttfull

Lukt:  Behagelig lukt

Voksested:  På fet, næringsrik jord i parker og hager

Sesong:  Sommer - høst

Matverdi:  Spiselig

Forveksling:  Gullbittersopp. Se mer nedenfor

IMG_5521.jpeg
IMG_6347.HEIC
IMG_6340.HEIC
IMG_6346_edited.jpg
IMG_6338.HEIC
IMG_6343.HEIC
Gullbittersopp

Forvekslingsarter

 

Gullskjellsopp kan forveksles med gullbittersopp, som er uspiselig. Gullbittersopp har spinklere ring, og mangler det gule pudderet som smitter av på fingrene.

IMG_5557.jpeg
bottom of page